Jakub Forgács Rôzne

Po zime si vychutnajte skvelý relax: 5 miest v Bystrici, ktoré cez jar stoja za návštevu

Oteplenie a príchod jari láka von aj Bystričanov. Ak hľadáte miesta na turistiku, šport či iba obyčajné prechádzky, nemusíte chodiť ďaleko. Vybrali sme pre vás 5 miest z Banskobystrického okresu, kde stojí za to stráviť počas jari voľné chvíle.

Ilustračný obrázok k článku Po zime si vychutnajte skvelý relax: 5 miest v Bystrici, ktoré cez jar stoja za návštevu
Zdroj: TASR

S koncom zimy viacerých určite zasiahla jarná únava, ktorú pociťujú aj Banskobystričania. Proti depresiám, ktoré nie sú ojedinelé, sa však dá učinne bojovať. Pomôže vám jarná očistná kúra, vyžadujúca zmenu vo vašom jedálnom lístku, ale tiež relax na čerstvom vzduchu. Kam môžete vyraziť v Banskej Bystrici a okolí? Inšpirujte sa našimi tipmi:

Park pod Pamätníkom SNP

Obľúbené miesto na relax Banskobystričanov. Či už radi sadáte na bicykel, obúvate korčule alebo si chcete poležať na tráve s knižkou v rukách, Park pod Pamätníkom SNP je pre vás tým pravým. Ľudia toto miesto vyhľadávajú v každom ročnom období, no práve na jar má svoje čaro, ktorému sa len ťažko odoláva, hlavne ak hľadáte pokojné miesto na oddych v centre mesta.

„Bez diskusie, Park pod Pamätníkom SNP u mňa boduje na jar, v lete, aj v zime. Vždy sa tam dá čo robiť, no najradšej mám podvečerný beh. Človek to nemá ďaleko domov a môže si zašportovať na čerstvom vzduchu. Ešte keby tak ten chodník opravili, aby nebol taký rozbitý,“ povedal Banskobystričan Andrej (19).

„Aj keď nie som priamo z Bystrice, toto miesto si ma získalo hlavne tým, že človek tu môže nájsť pár metrov od centra hotovú oázu pokoja. Najradšej len tak so spolužiačkami ležíme v tráve a vykecávame sa. Teraz, keď sa už oteplieva, sme v parku čoraz častejšie, ale podľa mňa je naozaj jedno, v ktorom období ho navštívite,“ prezradila stredoškoláčka Laura (17).

Laskomerská dolina

Hlboká a členitá dolina s prameňmi pitnej vody je tradičným miestom stretávania sa Banskobystričanov. Na guláš sem chodievali už pred takmer 100 rokmi. Teraz, keď s lúk zmizol sneh, sa opäť otvára ľuďom, ktorí to do nej nemajú z centra Banskej Bystrice ďaleko. Laskomerská dolina je popretkávaná množstvom turistických trás. Na svoje si prídu cyklisti, turisti vyhľadávajúci náročnejšie trate, ale aj rodiny s deťmi.

„Keď som bol mladší, blúdil som Laskomerom s kamarátmi, stavali sme bunkre a neskôr sme tam aj popíjali a opekali. Aj po rokoch sa sem však rád vraciam. Príroda a hlavne cyklochodníčky ma lákajú na jar aj v lete. Zvyčajne sem zájdem s bratom, ktorý má neďaleko chatu,“ priznal Jozef (36).

Hvezdáreň pod Vartou

Ak hľadáte zaujímavý tip na strávenie voľných chvíľ, môžete spojiť jarnú prechádzku, či už s rodinou alebo s priateľmi, s návštevou hvezdárne. Na príjemný výlet, ktorý sa začína na upätí Urpína, môžete vyraziť po Kalvárii alebo od „malej“ železničnej stanice, po novom náučnom chodníku. Hvezdáreň je v prípade priaznivého počasia otvorená verejnosti od apríla, no po telefonickom dohovore aj v iných časoch.

„Prechádzky na Urpín mám veľmi rada, ale s priateľom sa radi vyberieme aj ďalej. Obzvlášť, keď sa vydarí počasie. Od hvezdárne síce pre stromy nie je ideálny výhľad, ale ten si vždy vychutnávame cestou hore. Ak výlet spojíte s pozorovaním hviezd, tak určite nebudete ľutovať,“ povedala Andrea (23) z Fončordy, ktorá na takto strávené chvíle nedá dopustiť.

Špania Dolina

Španiu Dolinu asi Banskobystričanom netreba špeciálne predstavovať. Známa banícka obec, ktorá aj v súčasnosti dýcha tradíciami, má návštevníkom čo ponúknuť. Nachádza sa v nej až 85 zachovalých kultúrnych pamiatok z obdobia rozkvetu banskej činnosti. Priamo nad obcou je banská halda, v jej okolí šachty, štôlne a ďalšie pozostatky banskej činnosti. Okolie Španej Doliny je tiež vyhľadávané pešími či cykloturistami.

„Jarné počasie aj mňa vyhnalo na bicykel a hneď prvú cestu som absolvoval do Španej Doliny. Aj preto, že to nie je ďaleko, aby som sa dostal do formy pred letom. No určite zavážila aj tá atmosféra, ktorá z malebnej dedinky vyžaruje. Vždy tu rád posedím na pivku,“ priznal Dávid (22).

Nebol však jediným, ktorý si pochvaľoval práve Španiu Dolinu. „Je tu krásne a s rodnikou sem radi zájdeme. Dajú sa odtiaľto robiť krásne výlety do okolia, či už na Šachtičky alebo dlhšou trasou na Baláže. Špania Dolina je krásna v každom ročnom období. Verím, že toto miesto si zachová svoju tvár čo najdlhšie,“ dodala Sásovčanka Danka (35).

Malachovské skalky

Neďaleko Pršianskej Terasy nájdete čarovné miesto, ktoré ponúka úchvatný výhľad na mesto a okolitú prírodu. Dovidíte odtiaľ od Kremnických vrchov až po Nízke Tatry. Malachovské skalky sú pre mnohých Banskobystričanov stále neznámou, no keď ich raz navštívite, učarauje zaiste aj vám. Vychutnať si na nej môžete východ či zápas slnka no napríklad aj romantický piknik s partnerom.

„Či peši alebo na bicykli, na Malachovské skalky chodím vždy, keď sa potrebujem odreagovať a zresetovať hlavu. Taký pokoj, aký zažijete tam, iba kúsok od mesta, je veľmi vzácny. Hoci to nie je jediné miesto, ktoré v okolí Banskej Bystrice navštevujem rád, určite ho odporúčam a obzvlášť na jar,“ prezradil Banskobystričan Ondrej (28).

Čítajte tiež:

Sezóna medvedieho cesnaku je už tu: Kde v okolí Bystrice si lahôdku z prírody môžete nazbierať?

Jarný detox podľa celebrít

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM