Monika Földešiová Tlačové správy

Po Vianociach s kilami dole! Byť štíhly znamená byť zdravý a šťastný

Užívanie Vianoc dosýtosti, po pôste výdatná štedrovečerná večera – polievka podľa tradície, vyprážaný kapor s majonézovým šalátom, pozeranie rozprávok na dennom programe a zajedanie koláčikmi. Možno neuveríte, ale týmito jedlami si môžete nahnať až 6000 kalórií. Ako sa ich zbaviť?

Ilustračný obrázok k článku Po Vianociach s kilami dole! Byť štíhly znamená byť zdravý a šťastný
Zdroj: Dnes24.sk

Nasledujú predsavzatia do nového roka, ako rýchlo schudnúť. Dôležité však je rozhodnúť sa schudnúť zdravo nielen na krátky čas, ale natrvalo. Stravovací systém Norbi Update je pre všetkých, ktorí túžia po „diéte na mieru“, zdraviu neškodnej, ale naopak prospešnej, prinášajúcej radosť a duševnú pohodu.

Konateľ najväčšej slovenskej franchisingovej siete predajní zdravej výživy Update Slovakia Ivan Gallo k tomu poznamenáva: „Vždy začiatkom roka sa stretávame s pevným odhodlaním ľudí pod názvom diéta. Každý, kto sa cíti byť o niečo ťažší a nepáči sa sám sebe či svojmu blízkemu, skúša rôzne praktiky, ktorými by rád zmenil svoju postavu. Sú ľudia, ktorí diétu vnímajú ako prirodzenú vec a praktizujú ju aj viackrát do roka. Je to ale správne? Pomôže im to dosiahnuť ideálnu váhu? Na aké dlhé obdobie?“

Večné diéty

Základom je uvedomiť si dôvod priberania. Každé telo je iné, jedinečné a preto každý by mal prísť sám na to, kde robí chyby. Menšiu výhodu majú tí, ktorí dodržiavajú svoj diétny plán aj počas sviatkov a nezabúdajú na svoj cieľ. Častým, zároveň však najnebezpečnejším spôsobom chudnutia je hladovka. Potom je tu nadmerné športovanie, ktoré ničí telo nielen z hľadiska štruktúry, ale aj metabolického chodu organizmu. Za 1 hodinu behu (cca 8–9 km) dospelý človek spáli cca 900 kcal, pričom priemerným obedom prijme cca 2000 kcal a aj oveľa viac. Narušený metabolizmus však v prvom rade zapríčinia veľké dávky sacharidov a v dôsledku toho rozkolísaná glykémia. Ďalším spôsobom zníženia hmotnosti je počítanie kalórií – fyzickou záťažou je však potrebné spáliť viac kalórií ako prijať. Ide o časovo a fyzicky náročný proces.

„Oba druhy vám možno pomôžu zhodiť pár kíl na niekoľko týždňov, ale efekt nie je dlhodobý a o duševnej pohode sa určite nedá hovoriť. Jediným vhodným a bezpečným spôsobom, ako mať krásne a zdravé telo i dušu je naučiť sa žiť a jesť zdravo. Náš organizmus nie je stavaný na príjem veľkého množstva rýchlo vstrebateľných sacharidov, ako sú cukor, škrob a múka a samozrejme výrobky obsahujúce tieto zložky. Naše telo je prispôsobené na pohyb. Cvičenie je tá najjednoduchšia vec, akú môžete pre seba urobiť. Nemusíte však cvičiť drasticky, stačí trikrát týždenne doma vo forme strečingu, pilatesu, jogy, behu vonku, či na stacionárnom bicykli. K tomu pridať každý večer po práci polhodinovú prechádzku a výsledky sú viditeľné,“ konštatuje I. Gallo.

(Ne)škodný cukor

Cukor konzumujeme denne, nenachádza sa len v sladkostiach, ale snáď vo všetkých potravinách, aj v údeninách, či mliečnych výrobkoch. Ukrýva sa pod rôznymi názvami ako glukózový sirup, dextróza, sacharóza, fruktóza. Jednoduché cukry vo všetkých podobách a rovnako aj škrob a múka – hladká, celozrnná či bio, patria k aditívam, ktoré vyvolávajú umelo generovaný hlad a závislosť. Priberanie spôsobuje jediný hormón – inzulín, ktorý je poháňaný cukrom. Po konzumácii väčšieho množstva rýchlo vstrebateľných sacharidov hladina cukru v krvi zakrátko vystúpi na dvojnásobok normálnej hodnoty. Vtedy nastupuje dôležitý inzulín, ktorý má za úlohu znížiť túto vysokú hladinu. Inzulín ukladá cukor do svalov, ale ak sú plné, nakoľko nebol pohyb, ukladá cukor do tuku. A keďže organizmus v sebaobrane vypúšťa viac inzulínu ako treba, hladina cukru v krvi klesá pod normu. Organizmus vzápätí vyšle impulz do mozgu, že treba okamžite doplniť cukor. Tento impulz sa prejavuje ako pocit hladu. Máme nesprávny životný štýl, dôsledkom sú civilizačné choroby ako infarkt, mozgová mŕtvica, diabetes, kardiovaskulárne a lipidové ochorenia a rakovina. Viac ako 70% úmrtí je spôsobených nesprávnymi stravovacími návykmi a nedostatočným pohybom.

Najúčinnejšie a zdravé chudnutie

Čo teda robiť, aby sme žili zdravo a dlho? Ako zostať štíhlym, a to tak, aby sme sa nemuseli obmedzovať v stravovaní? Najlepším spôsobom je naučiť sa jesť potraviny bez priemyselného cukru (cukor, škrob, múka), ktoré sa nachádzajú aj v hladkej či celozrnnej múke, bez jedov, ako sú umelé farbivá, zvýrazňovače chuti, glutamany a konzervanty. Oveľa lepšie je nahradiť tieto látky bielkovinami a komplexnými sacharidmi. NORBI UPDATE je prvá svetová sieť potravinových predajní, ktorá vyvinula potraviny s nízkym obsahom sacharidov, bez pridaného cukru a s nízkym glykemickým indexom.

I. Gallo ďalej vysvetľuje: „Nechceme meniť obľúbené recepty, ale nahrádzame nevhodné ingrediencie za vhodné, ako rafinovaný cukor za sladidlá na prírodnej báze, hladkú a celozrnnú múku za špeciálnu múčnu zmes, v ktorej je hladina škodlivých sacharidov, ktoré tuk vytvárajú, znížená o viac ako 50%. Klinické testy potvrdili, že tieto produkty sú vhodné pre redukčnú diétu a diabetikov. Do našich produktov, ktoré sú vhodné pre redukčnú diétu, diabetikov a športovcov, nepridávame syntetické farbivá ani zdraviu škodlivé éčka, zvýrazňovače chutí a čo je dôležité, nebudete hladní, ani sa nebudete prejedať, dodávajú vám potrebnú energiu. Naše mäsiarske výrobky sú vyrábané zo skutočného mäsa. V širokej ponuke máme aj pekárenské, konzervárenské, mrazené, mliečne a cukrárenské výrobky, hotové jedlá, prísady do jedál, ako koreniny, zmesi, sladidlá a nápoje.“

Tip na povianočný recept

Mrkvové muffiny =================

Suroviny pre 4 kusy: mrkva 60 g, Update1 Zero 40 g, Update1 Vanilla Sweet 10 g, Update1 kokosový olej 80 g, vajcia 2 ks, Update1 Norbi múka 80 g, prášok do pečiva (bezfosfátový)10g, Update1 Cinnamon sweet 10 g, strúhaná pomarančová kôra 1 ks

Príprava: Mrkvu očistíme, nastrúhame. Zmiešame Update1 Zero, Update1 Vanilla Sweet, kokosový olej a vajcia. Pridáme nastrúhanú mrkvu, opäť premiešame. Nakoniec pridáme múku, prášok do pečiva a korenie. Naplníme formy na muffiny. Vrch ozdobíme. Pečieme na 180 stupňoch 15 minút. 1 porcia obsahu je: Sacharidy: 9 g, glykemický index: 25

*Výrobky Update1 nájdete výlučne v Norbi Update predajniach, viac na www.update.sk

foto: ilustračné/ Norbi Update

Po Vianociach s kilami dole! Byť štíhly znamená byť zdravý a šťastný
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM