Jakub Forgács Iné športy

Po úspechu zlatého Mateja Tótha nastala krásna vec: Mnohí sa mu chcú podobať!

Zisk historického zlata na majstrovstvách sveta nie je jediným úspechom Mateja Tótha. Vďaka triumfu nášho chodca sa postupne začína ukazovať, čo všetko so sebou jeho výkon priniesol.

Ilustračný obrázok k článku Po úspechu zlatého Mateja Tótha nastala krásna vec: Mnohí sa mu chcú podobať!
Zdroj: TASR

Zlatý úspech chodca Mateja Tótha na MS v Pekingu dodal Európskemu týždňu športu primeraný lesk. Hlavný zámer šíriť osvetu a podporiť najmä športovanie detí sa uskutočňuje ľahšie a úplne prirodzene. Čo v konečnej podobe prinesie zlato sa zatiaľ len odhaduje, cení sa však skutočnosť, že prevažujú pozitívne názory.

Problémy slovenského športu sa zlatom neprekryjú

„K prepočtom, čo Maťove zlato prinesie slovenskej atletike som sa ešte nedostal,“ pousmial sa Peter Korčok, šéf Slovenského atletického zväzu. Ako povedal, žiadne matematické výpočty a dosadzovanie do vzorca zatiaľ neboli, no je presvedčený, že tento úspech pomôže nielen atletike, ale aj celému slovenskému športu. Atletika sa spopularizuje, ukáže cestu aj ďalším, že tvrdou, precíznou a poctivou prácou sa dajú dosiahnuť veľké výsledky aj v slovenských podmienkach. „Verím, že v konečnom dôsledku sa objaví finančný efekt, pretože atletika v tomto roku s tímovým víťazstvom na Európskych hrách a s majstrom sveta presvedčila a zavelila na väčšiu podporu, rozvoj infraštruktúry, povzbudila trénerov a ľudí, ktorí v hnutí pracujú,“ pokračoval.

O starostiach nielen slovenskej atletiky, ale celého športu sa dosť diskutuje. „Čo pomôže atletike, môže aj ďalším,“ myslí si Peter Korčok. „Nie sme v pozícií, keď pozeráme len na seba, atletika je základný šport pre každého a jednou z našich priorít sa stala detská atletika. Snažíme sa ju priblížiť všetkým, aby mládež športovala, s atletikou možno začínala, a potom si vybrala trebárs aj iný druh športu. Ak si deti vyskúšajú behať, skákať, hádzať i chodiť a zlepšia si základné lokomócie, aj výber bude ľahší,“ uviedol Korčok.

Peter Korčok sa neobáva, že sa zlatom Mateja Tótha prekryjú problémy slovenského športu. „Naozaj sa neobávam, náš úspech vieme presne zdokladovať, nie je to niečo, čo padlo z neba, je to výsledok poctivej práce v kombinácii so starostlivosťou armádneho strediska. Celý tím využíval profesionálne zabezpečenie, v koordinácii so zväzom,“ spomenul so slovami, že rovnako sa k podobnému úspechu môžu dopracovať aj ostatní, to je jediná správna cesta na vrchol. Slovenský šport sa v niečom trápi, o nedostatkoch podľa Korčoka vedia, no keď vraj sústredia všetky možnosti, dokážu vychovať aj šampióna.

O dvojboj sa nebudú pokúšať

Aj tréner Matej Spišiak presne dopĺňa mozaiku úspechu. Po pár dňoch, keď sa spolu s Matejom Tóthom oddával radosti, však už naskočil rovnými nohami do tvrdej práce. „Radovali sme sa, všetko je za nami a už len pozvoľna dokončíme sezónu. My nieže začíname myslieť, ale dávno myslíme na Rio, celé fungovanie na budúci rok sme si už polroka predtým naplánovali. Na budúci týždeň odchádzame do Ria na týždňový tréningový pobyt, kde si chceme zmapovať všetky detaily, napríklad kde budeme bývať, trénovať, aby sme nič nepodcenili. Všetko súvisí s tým, aby sme mali bezprostredne pred Riom vytvorené také podmienky, aké potrebujeme,“ povedal.

Koncepčnosť úvah pred olympijským Riom s kompletne naplánovanou prípravou na celý rok imponuje. „Už sa jej dlhšie venujeme a aj sme si ju schválili,“ dodal Matej Spišiak, podľa ktorého im blízke okolie často pripomína Francúza Diniza, ktorého mnohí považujú za najvážnejšieho súpera pre Maťa. Ak by sa tak stalo, zaváži podľa jeho slov každá maličkosť. „Diniz je dobrá téma, ja by som k nemu povedal len toľko, že nad Dinizom už Maťo zvíťazil, a nie raz, túto sezónu bol od neho lepší na Európskom pohári v španielskej Murcii. Ja nemám obavu, ak Maťovi vyjde príprava, vynikne aj na olympiáde. A navyše, nikde nie je napísané, že Diniz bude v takej forme, v akej bol pred dvoma rokmi, alebo vlani. Samozrejme, jeho výkon rešpektujeme, aj všetky jeho úspechy, no má už svoj vek, aj zdravotné problémy, za sebou operáciu,“ vysvetlil Spišiak.

„Aj pred majstrovstvami sveta v Pekingu sme tvrdili, že vždy niekto môže prekvapiť a môže sa stať, že najväčší súperi budú úplne iní. Aj preto sa prioritne nesústredíme na Diniza, alebo na ďalšieho, prvoradá bude vydarená príprava, taká, akú mal Maťo trikrát za sebou na vrcholnom podujatí, v Zürichu na ME, Dudinciach a Pekingu. Navyše dodám niečo z trénerského pohľadu, ak by bolo treba, tak v Pekingu mohol ísť ešte rýchlejšie. Zďaleka to nebolo jeho maximum, pretože to nepotreboval. Ak vyjde na budúci rok príprava tak ako teraz, prečo by to nemohol zopakovať aj na olympiáde v Riu,“ pokračoval.

Matej Tóth si spolu s trénerom užíval optimálny rok. „Bol výnimočný, ale mal ho aj v roku 2014, keď sa zlepšil aj na 20 km a vybojoval striebro na ME na 50 km. Dva roky za sebou ho príprava nesklamala a vyniesla mu medaily. V tejto sezóne sme výnimočne naplánovali dve päťdesiatky, mnohí nám túto voľbu vyčítali a spochybňovali. Ja som tvrdil, že si treba počkať, Maťo nemá problém odšliapať dve päťdesiatky v roku na špičkovej úrovni, ak je zdravý,“ vysvetlil Spišiak a dodal, že ako bonus pridal aj striebro na Európskom pohári na dvadsiatke, čiže sa neobáva, že by budúci rok nezvládol. Podľa jeho slov tomu venujú všetku energiu s doménou päťdesiatky na olympiáde, bez iných štartov a verí, že keď zdravie vydrží, tak sa im zámer vydarí.

V minulosti si vyskúšal Matej Tóth aj dvojboj, kombináciu dvadsiatky s päťdesiatkou. „Určite sa o takéto niečo nebudeme pokúšať,“ jednoznačne povedal tréner. Ako pokračoval, utvrdili sa, že jedny preteky vynesú viac. V Pekingu sa na takýto dvojštart odhodlal Austrálčan Tallent. Všimli si, že dvadsiatku úplne na doraz nešiel a možno mu chýbali potom aj sily a na Maťa sa už ani nepokúšal útočiť. Réžia bola teda jednoznačne v Maťových rukách. „Navyše Maťo nie je typický dvadsiatkár, vie ju síce dobre zájsť, no vrcholné dvadsiatky sa chodia štýlom, ktorý mu nevyhovuje. Jeho trať je päťdesiatka, o tom som presvedčený a osud pokúšať nebudeme,“ dodal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM