Jakub Forgács Kultúra

Po stopách bystrických pokladov aj za kameru či mikrofón... Kam všade pod Urpínom zavedie Svetový deň sprievodcov?

Zážitok, aký sa nenaskytne len tak hocikedy. Neprehliadnite jedinečnú príležitosť. V tento deň sa v Banskej Bystrici dočkáte bezplatných prehliadok či vstupov za zvýhodnené vstupné.

Ilustračný obrázok k článku Po stopách bystrických pokladov aj za kameru či mikrofón... Kam všade pod Urpínom zavedie Svetový deň sprievodcov?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Slovenskí sprievodcovia budú tento víkend v desiatke slovenských miest poskytovať ich obyvateľom bezplatné prehliadky. Podujatie sa koná pri príležitosti 13. ročníka Svetového dňa sprievodcov (21. 2.). Tento rok sa k mestám Banská Bystrica, Bardejov, Bratislava, Košice, Liptovský Mikuláš, Martin, Nitra a Skalica pridali ďalšie dve – Poprad a Spišská Nová Ves. Hlavná časť víkendových prehliadok odštartuje v sobotu (20. 2.) s tým, že v Liptovskom Mikuláši sa obyvatelia môžu zoznámiť s novým okruhom prehliadkových trás historickým centrom už v piatok (19. 2.).

„Sprievodcovia sa v rámci svoje práce venujú väčšinou návštevníkom zo zahraničia alebo turistom a popritom ako keby zabúdali na obyvateľov miest alebo na ľudí, ktorí v nich pracujú. Poskytnú komukoľvek, kto príde na stanovené miesto v stanovený čas, svoje služby bez nároku na odmenu. Týmto spôsobom chceme aj prezentovať prácu kvalifikovaných sprievodcov cestovného ruchu. V dnešnej dobe máme vo svete množstvo dobrovoľníkov aj iných ľudových rozprávačov. Takto má návštevník alebo obyvateľ mesta možnosť prostredníctvom výkladu kvalifikovaného sprievodcu cítiť ten rozdiel, keď ho uchopí do rúk odborník,“ podčiarkol zmysel podujatí predseda Slovenskej spoločnosti sprievodcov cestovného ruchu (SSSCR) Marián Bilačič

Program Svetového dňa sprievodcov v Banskej Bystrici

ZA KAMEROU A MIKROFÓNMI V ROZHLASE A TELEVÍZII…

  • 20. februára 2016 / 14:00 – 16:00, Štúdio RTVS Banská Bystrica, Profesora Sáru 1, Banská Bystrica

Bezplatné prehliadky s výkladom vlastivedných sprievodcov, interaktívne prehliadky v priestoroch RTVS s odborným výkladom v čase od 14:00 do 16:00. Vstup voľný.

Nazrite do zákulisia rozhlasového a televízneho štúdia v Banskej Bystrici. Privítame Vás spolu s turistickými sprievodcami, ktorí Vám priblížia históriu vzniku rozhlasového a televízneho vysielania v Banskej Bystrici a tiež pamätné udalosti, v ktorých zohralo bystrické štúdio významnú úlohu. Stretnete sa s tými, ktorí sa vám denne prihovárajú spoza mikrofónov a z obrazovky, ale aj všetkými ostatnými, ktorí stoja „v tieni“, ale bez nich by ani obraz ani zvuk nefungoval…

BYSTRICKÉ POKLADY A ICH ZBERATELIA V STREDOSLOVEN­SKOM MÚZEU

Vydajte sa po stopách bystrických pokladov, ktoré obdivovali návštevníci svetových výstav v New Yorku či v Paríži a spoznajte životné príbehy ich zberateľov.

  • 20. februára 2016 / 13:00 – 18:00 (posledný vstup o 17:30). Matejov dom

Každú polhodinu kostýmové prehliadky. Zvýhodnené vstupné 1,5 eur, ZŤP, deti do 6 rokov zadarmo.

  • 20. februára 2016 / 13:00 – 17:00 (posledný vstup o 16:00), Tihányiovský kaštiel

Každú celú hodinu komentované prehliadky výstavy Príbeh zberateľa s kurátorom Csabom Tóthom. Zvýhodnené stupné 1 eur. ZŤP, deti do 6 rokov zadarmo.

V minulom roku sa podujatie konalo v 50 krajinách. Na Slovensku sa začalo v roku 2004, keď sa prehliadky začali v štyroch mestách – v Banskej Bystrici, Bratislave, Martine a Prešove, vtedy prišlo 423 ľudí. Vlani prijalo pozvánku na stretnutie so sprievodcami v desiatich mestách 2 658 osôb. Za 12 rokov sa do bezplatných prehliadok zapojilo 631 sprievodcov a 19 608 osôb.

Čítajte tiež:

Týždeň slovenských knižníc naplno vypukne aj v Bystrici: Pozrite si podrobný PROGRAM, čo nás čaká

Čo sa u nás chystá? Prehľad zaujímavých podujatí, ktoré odporúčame Bystričanom zažiť

Zdroj: tasr / dnes24

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM