Monika Obrtalová Rôzne

Po etickom kódexe ďalšia novinka. Na radnici budú voľby

Etický kódex zamestnanca mesta Banská Bystrica, o ktorého zavedení už dávnejšie informoval primátor Peter Gogola, platí od 1. septembra. Od 10. septembra si zamestnanci spomedzi seba budú ešte tajnou voľbou vyberať etického komisára.

„Možno predpokladať, že človek, ktorý vyjde ako víťaz z týchto volieb, je naozaj osobnosťou, ktorá je všeobecne rešpektovaná a má v radoch zamestnancov úctu a rešpekt,“ konštatovala hovorkyňa primátora Monika Pastuchová. Dodala, že primátor je presvedčený o pozitívnom dosahu funkcie komisára aj existencie kódexu.

[blockquote]Právo voliť etického komisára a byť volený majú všetci zamestnanci mestského úradu, pričom zamestnanec – volič dáva svoj hlas jednému zo zamestnancov, ktorý podľa jeho názoru spĺňa kritériá na výkon funkcie komisára. Dôležité je podľa hovorkyne zdôrazniť aj niekoľkokrát spochybňovaný fakt. A to, že kódex nadväzuje na povinnosti zamestnancov, ktoré vyplývajú zo zákonov a pracovno-právnych predpisov. [/blockquote] S tým, že kódex bližšie definuje princípy správania sa zamestnancov, najmä vo vzťahu k občanom, ale aj zamestnávateľovi a medzi zamestnancami navzájom. Tiež určuje hranice, akým spôsobom sa majú obliekať, ale aj iné kritériá, napríklad týkajúce sa možného brania úplatku. „Kódex nestanovuje nejaké nové povinnosti nad rámec povinností tak, ako ich upravuje príslušný zákon, respektíve pracovno–právny predpis,“ dodala hovorkyňa. Ku kódexu sa mohli v pripomienkovom konaní vyjadriť aj zamestnanci.

[color=#0066ff]­„Samozrejme, žiaden papier nezaručí to, či sa človek bude alebo nebude správať slušne,“ podotkla hovorkyňa s tým, že je to vždy o konkrétnom človeku, akým spôsobom sa správa. Avšak práve existencia kódexu môže stanoviť isté pravidlá. „Práve tam, kde sú pravidlá, kde sú stanovené isté hranice, tak sa dá kontrolovať aj ich dodržiavanie. V prípade, ak pravidlá nie sú stanovené a nie sú zadefinované, je potom vždy spor, čo ešte je a čo už nie je podľa pravidiel.“ Pastuchová dodala, že primátor od začiatku svojho funkčného obdobia trval na tom, aby takýto dokument a pozícia etického komisára vznikli, pretože je presvedčený, že môžu prispieť k zvýšeniu kvality správania sa zamestnancov voči verejnosti, ale aj voči sebe.[/color]

Etický kódex je v zmysle príslušnej smernice záväzný pre všetkých zamestnancov a nedodržiavanie ustanovení tohto pracovno–právneho predpisu sa v zmysle platných pracovných poriadkov zamestnanca mesta považuje za porušenie pracovnej disciplíny s uplatnením možných disciplinárnych postihov. O porušení pracovnej disciplíny rozhoduje výlučne zamestnávateľ, teda primátor mesta. Ako vnútorná smernica je zverejnený na oficiálnej internetovej stránke mesta v sekcii mesto – základné dokumenty aj napriek tomu, že v tejto časti sa zverejňujú len dokumenty tzv. prvej úrovne riadenia dokumentácie.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM