Monika Obrtalová Rôzne

Plody niektorých rastlín a kríkov sú nebezpečné

Dozrievajúce a podmanivo sfarbené plody mnohých rastlín, kríkov a stromov rastúcich v prírode lákajú ľudí, najmä deti, k ochutnaniu. Viaceré oku lahodiace plody však môžu spôsobiť človeku väčšie či menšie zdravotné problémy.

„V lesoch striehne nebezpečenstvo v podobe ľuľkovca zlomocného. Je to statná trváca bylina dorastajúca až do výšky 1,5 metra, ktorej kvety sa premenia na lesklé čierne bobule. Celá rastlina je mimoriadne jedovatá, pretože obsahuje alkaloidy, ktoré pôsobia na nervový systém a môžu spôsobiť až smrť človeka,“ upozornil pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied Miroslav Saniga.

Prírodovedec varuje aj pred ďalšou jedovatou rastlinou, ktorou je vranovec štvorlistý. Je to trvalka dorastajúca do výšky asi 40 centimetrov, jej plodmi sú jedovaté čierne bobule, ktoré môžu lákať najmä deti. Zvádzať ich k ochutnaniu môžu tiež jedovaté červené plody konvalinky voňavej. Jedovaté sú aj červenkasté plody kríčka lykovca jedovatého a tisu obyčajného.

„V lete a na jeseň rastie na lúkach ďalšia jedovatá rastlina, a to jesienka obyčajná. Kvety podobné šafranu, dorastajú do výšky približne 20 centimetrov. Jesienka na rozdiel od šafranu kvitne na jeseň. Veľké, lesklé, podlhovasto kopijovité listy vyrastajú na jar a vytrvajú až do leta. Jesienka obsahuje smrteľne jedovatý kolchicín, ktorý sa "v dobrom“ využíva v lekárstve, ako aj v šľachtiteľskom výskume," uviedol Saniga.

Dodal, že obzvlášť opatrní by mali byť ľudia pri zbieraní húb. Neodborníci majú dodržiavať najdôležitejšiu zásadu – a to nezbierať huby, ktoré nepoznajú. Niektoré jedovaté druhy sa totiž veľmi podobajú na jedlé a môže takto dôjsť ľahko k ich zámene. Napríklad namiesto jedlej muchotrávky červenkastej môžu nazbierať a skonzumovať muchotrávku tigrovanú či muchotrávku zelenú, ktoré sú nebezpečne až smrteľne jedovaté.

Zdroj: TASR Foto: topky.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM