Jaroslav Dodok Šport

Plavecký festival na Štiavničkách už budúci víkend

Mesto pod Urpínom sa prvý novembrový víkend stane hostiteľom skvelých plavcov z celej Európy. Do sveta sa rýchlo šírili dobré správy o rýchlom bazéne na Štiavničkách.

Ilustračný obrázok k článku Plavecký festival na Štiavničkách už budúci víkend
Foto: Jaroslav Dodok

Organizátorom z Plaveckého oddielu KTV UMB Banská Bystrica sa v minulom roku podaril naozaj husársky kúsok, keď mesto Banská Bystrica privítalo takú elitnú spoločnosť, aká sa v slovenských bazénoch ešte nestretla (na Slovensku sa ešte nezišli dve olympijské víťazky). Popri ďalších medailistoch a účastníkov z vrcholných svetových a európskych šampionátov sa predstavili aj reprezentanti Slovenska.

Pri svojich druhých narodeninách od rekonštrukcie plaváreň Štiavničky privíta 215 plavcov zo 42 oddielov z 11 krajín v poradí už na 6. ročníku medzinárodných plaveckých pretekov „Banskobystrický pohár“. Kompletné vynovenie päťdesiatmetrového bazénu v Banskej Bystrici spĺňa všetky technické parametre pre usporiadanie významného plaveckého podujatia. Prináša tak ďalšiu šancu povýšiť toto podujatie na špičkovú medzinárodnú úroveň.

Organizátorom sa aj tohto roku podarilo podujatie zaradiť do kalendára Európskej plaveckej federácie /LEN/ a žiadosť na Medzinárodnú svetovú plaveckú federáciu /FINA/, aby toto podujatie zaradila ako kvalifikačné na Majstrovstvá sveta 2013 v Barcelone dostala taktiež „zelenú“.

Riaditeľ pretekov Milan Záborský: „ Súťažiť sa bude v štyroch vekových kategóriách. Hlavnú cenu podujatia „Banskobystrický pohár“ získajú pretekári, ktorí dosiahnu najvyššie bodové výkony podľa bodovacích tabuliek FINA. Okrem toho organizátori pripravili pre najlepších zaujímavé finančné bonusy a hodnotné ceny. Pre špičkových plavcov je to príležitosť na splnenie kvalifikačných časov pre budúcoročné Majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia v Barcelone.“

Hosťom podujatia bude člen domáceho usporiadajúceho Plaveckého oddielu KTV UMB Banská Bystrica Ján Ruml (telesne postihnutý športovec), ktorý na Majstrovstvách sveta juniorov v New Jersey (USA) v roku 2008 získal 4 tituly Majstra sveta.

Ján Ruml bol v roku 2006 účastníkom Majstrovstiev sveta v Durbane (Juhoafrická republika), kde skončil v konkurencii pretekárov zo 49 štátov celého sveta na výbornom 12. a 20. mieste.

Je medailistom zo zahraničných mítingov v Sheffielde (Anglicko), Deventeri (Holandsko), Antwerpách (Belgicko), Budapešti (Maďarsko)… V rokoch 2005, 2007 a 2008 bol vyhlásený ako najlepší športovec Mesta Banská Bystrica v kategórii zdravotne a telesne postihnutých športovcov.

„Pretekári zo zahraničia budú prichádzať do Banskej Bystrice už od stredy budúceho týždňa. Slávnostné otvorenie podujatia na Štiavničkách bude v sobotu 3.novembra o 14. hodine, nedeľný program 4.novembra začne o 9. hodine. Vstup na podujatie bude zdarma,“ informoval Milan Záborský.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM