Jakub Forgács Rôzne

Plánovaný obchoďák na Huštáku rozdelil Bystričanov: Takto reagujú na chystanú novinku!

V centre Banskej Bystrice má vyrásť nové obchodné centrum. Keď sme túto správu doniesli Banskobystričanom, ich reakcie boli rôzne. Zatiaľ, kým niektorým sa tento projekt pozdáva a vítajú ho, iní majú opačný názor. Takto sa k plánovanej novinke stavajú obyvatelia...

Ilustračný obrázok k článku Plánovaný obchoďák na Huštáku rozdelil Bystričanov: Takto reagujú na chystanú novinku!
Zdroj: Dnes24.sk

Výstavba nového obchodného centra – Point Shopping Center (SC) Banská Bystrica, ktoré má pod Urpín priniesť ďalšie obchody, reštauračné zariadenia, dve detské ihriská či dve bezplatné parkoviská, sa má už čoskoro stať realitou. Získalo totiž územné rozhodnutie pre umiestnenie stávby.

Názory Banskobystričanov na túto novinku sa však hneď po jej ohlásení rozchádzali a podobne je tomu tak aj po zverejnení vizualizácií. Centrum má sídliť v dolnej časti banskobystrického námestia – na Huštáku, kde začína pešia zóna, neďaleko najväčšieho banskobystrického obchodného centra Europa. Vybrali sme sa preto do ulíc, aby sme zistili, čo na plánované Point SC hovoria ľudia.

Banskobystričanov sme sa pýtali otázku:

  • Aký máte názor na nové obchodné centrum, ktoré má vyrásť v Banskej Bystrici?

V prípade, že odpovedali negatívne, zaujímalo nás aj to, čo by na tomto mieste radšej uvítali miesto neho.

Peter (21), vysokoškolák

Určite som zvedavý, čo so sebou nový obchoďák prinesie. Pokiaľ pôjde aj o nové značky, ktoré v našom meste ešte nemáme, tak by som zase nebol skeptický, no ak to bude o tom istom čo inde, len na inom mieste, tak to bude možno škoda a nevyužitý potenciál. To, že vyzerá ako kocka, mi vôbec neprekáža. Príde mi to vkusné a moderné.

Alexandra (14), žiačka

Podľa mňa to nebude dobré. Načo nám budú v Banskej Bystrici ďalšie obchody, keď máme Europu? Radšej by tam mohli postaviť psí park, kde by mohli ľudia chodiť so svojimi štvornohými miláčikmi trénovať.

Simona (17), stredoškoláčka

Obchodov tu máme desať na každom rohu, takže to podľa mňa bude zbytočné. Ale takto to je v Banskej Bystrici stále. Vymýšľame hlúposti namiesto toho, čo ľudia skutočne potrebujú. Osbone nevidím dôvod, prečo by tam malo niečo stáť. Aj ten cirkus, čo tam býva, by som odtiaľ vyhodila a tento obchoďák bude Hušták iba špatiť.

Mária (34), učiteľka

Čudujem sa, koľkým ľuďom obchodný dom prekáža. Keby aj nepriniesol nič extra zaujímavé, tak minimálne prácu. A tá v našom meste chýba mnohým, hlavne mladým. V obchode navyše nemusí pracovať človek so špeciálnou kvalifikáciou, a tak sa uplatní širšie spektrum nezamestnaných ako aj študenti – brigádnici. Návrhy budovy síce vyzerajú trochu futuristicky, ale zatiaľ sa mi celkom pozdáva.

Zuzana (18), gymnazistka

Určite sa teším, pretože konkurencia so sebou prinesie aj nižšie ceny. Teda dúfam. Nakupujem totiž rada. Takto sa aspoň vyplní prázdny priestor pri Huštáku, kde aj tak nič zaujímavé nebolo. Myslím, že je to celkom pozitívna správa a obchodné centrum iste privíta viac ľudí, ako cirkus.

Andrej (42), automechanik

Kto niečo také vymyslel, sa musel asi veľmi nudiť. V meste potrebujeme skutočne skôr fabriky ako obchodíky. Za čo tam majú tí ľudia chodiť nakupovať, keď nemajú robotu!? Uvítal by som, keby sa kompetentní spamätali a radšej sa zamerali na niečo podstatnejšie, čo mesto skutočne potrebuje. Tú trochu zelene tam fakt môžu nechať.

Roman:

Nákupné centrá, naozaj, to je presne to, čo všetci potrebujú… Aby mali kde tráviť čas svojho krátkeho života… Konzum, konzum…

Patrícia (38), živnostník:

Nové parkovacie miesta, ktoré sa spomínajú v návrhu, ma určite zaujímajú, nakoľko zaparkovať v blízkosti centra a ešte k tomu zadarmo, to je priam zázrak. Dala by som tomuto projektu šancu. Určite ho nezatracujem a zaujíma ma, nakoľko bude konkurovať neďalekým obchodným centrám Europa a OCA. Čo sa týka vizualizácií, ak bude vyzerať tak ako vyobrazujú, Hušták celkom ožije.

Zdeno (42), nezamestnaný:

Príde mi to celé ako zlý vtip. Iba pred pár týždňami sa schválil nový územný plán a už sa ide vo veľkom stavať, ešte k tomu niečo, čoho máme dostatok – obchody. Nevidím v tom zmysel. Určite tam viac pasuje tých pár stromov, ktoré aspoň trochu menia atmosféru okolo rušných ciest. Nepáči sa mi návrh a ani celý tento nápad s ďalším obchoďákom.

Andrea (28), doktorandka:

Veľmi sa teším! Hlavne ma zaujíma, aké obchody tam budú. Verím, že sa k nám konečne dostanú aj známejšie značky zo západu. A tiež sa mi pozdávajú detské ihriská, lebo niečo také v tejto časti mesta chýbalo. Keď som si pozrela, ako má nové centrum vyzerať, celkom milo ma prekvapilo, ako sa predĺži pešia zóna, ale aj samotný návrh, ktorý určite zaujme.

Peter (33), event manager:

Zničme všetky zelené plochy v meste a zapracme ich obchodmi, ktorých tu toľko vôbec netreba. Mne teda tento obchoďák vkusným veru vôbec nepríde. Je smutné, že tak blízko historického centra vyrastie čosti takéto.

Čítajte tiež:

Pozrite si VIZUALIZÁCIE: Takto má vyzerať nové obchodné centrum v Bystrici

V centre Bystrice má vyrásť nové obchodné centrum: Prvé info, čo v ňom návštevníci nájdu

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM