Monika Obrtalová Rôzne

Plán výstavby centra Úsvit zatiaľ pozastavený

Krajský súd v Banskej Bystrici dnes rozhodol v prospech občanov sídliska Fončorda, ktorí podali žalobu na Krajský stavebný úrad za viacero rozporov v pripravovanom projekte výstavby Centra obchodu, služieb a bývania Úsvit. Súd vrátil vec na ďalšie ko

Obyvatelia sídliska Fončorda podali žalobu na krajský súd ešte koncom februára tohto roka. Jej predmetom boli dva sporné body, ktoré žiadali dotknutí občania zobrať na vedomie. Krajský stavebný úrad sa dostatočne nevysporiadal s námietkami a pripomienkami verejnosti a objekt je stále v rozpore s územným plánom mesta. Dôvodom žaloby bola aj nezrozumiteľnosť, neprehľadnosť a chýbajúce dokumenty, ktoré mali byť súčasťou spisu.

Na pojednávaní vystúpila za dotknutú stranu aj členka petičného výboru Ivana Škodová: „Nechápte ma zle, ale my sa v týchto právnych záležitostiach až tak dobre nevyznáme. Sme laici, a preto vám to chcem aj laicky za nás všetkých vysvetliť. Sídlisko Fončorda bolo pre nás vždy miestom oddychu a bezpečia. Žijeme si tu ako komunita a chceli by sme aby to tak aj ostalo,“ povedala pred súdom a pokračovala ďalej: „Sme za rekonštrukciu, ale tak aby to vyhovovalo každej strane. Nechceme nájsť kompromis, ale konsenzus.“ Škodová zhrnula pred súdom aj dôvody, ktoré viedli dotknutú stranu podať na Krajský stavebný úrad žalobu. Okrem nadmerného hluku, zvýšenej dopravy a nižšej bezpečnosti pre peších zavážil aj svetlo-technický posudok, podľa ktorého by po výstavbe 15-poschodovej budovy prenikalo svetlo do okolitých bytov menej ako jeden a pol hodiny denne.

Krajský stavebný úrad s tvrdeniami žalobcov nesúhlasil a podľa slov ich zástupcu sa úrad nedopustil nijakej chyby. Protistrana argumentovala najmä tým, že občanom sídliska Fončorda vyšla v ústrety pri znížení hlavnej budovy z 22 na 15 podlaží. Objekt podľa slov žalovaného nebol ani v rozpore s platným územným plánom, ktorý Mesto Banská Bystrica schválilo ešte v roku 1976. Po rozhodnutí Krajského súdu v Banskej Bystrici musí žalovaná strana zaplatiť dotknutým obyvateľom sídliska súdne trovy. V prípade nesúhlasu s dnešným rozhodnutím má možnosť obrátiť sa ešte na Najvyšší súd Slovenskej republiky. Krajský stavebný úrad v Banskej Bystrici sa k dnešnému rozhodnutiu súdu vyjadrí, až keď sa oboznámi s rozsudkom.

moo

Plán výstavby centra Úsvit zatiaľ pozastavený
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM