Jakub Forgács Správy

Pietne chvíle v Bystrici: Mesto sprístupní vjazd k cintorínu, tešiť sa môžu aj cestujúci v MHD

Bystričania majú dôvod na radosť. Počas nadchádzajúcich jesenných sviatkov, kedy si pripomíname svojich zosnulých, im uľahčia prístup k bráne mestského rímskokatolíckeho cintorína.

Ilustračný obrázok k článku Pietne chvíle v Bystrici: Mesto sprístupní vjazd k cintorínu, tešiť sa môžu aj cestujúci v MHD
Zdroj: TASR

„Vedenie mesta tak reaguje na zvýšenú návštevnosť tohto pietneho miesta. Prístup z ulice Alexandra Matušku k hornej bráne cintorínu autom bude Banskobystričanom aj návštevníkom mesta umožnený v dňoch od štvrtku od 7:00 do pondelka 3. novembra do 15:00,“ informovala hovorkyňa primátora Martina Kanisová, podľa ktorej mesto vyzýva vodičov, aby rešpektovali pokyny príslušníkov Mestskej polície ako aj prenosné dopravné značenie.

„Bolo pre nás dôležité hľadať a najmä nájsť spôsob, ako vyhovieť množstvu obyvateľov, ktorí sa na nás s touto požiadavkou obrátili. Celoročný prístup k hornej bráne cintorína v súčasnosti možný nie je. Už teraz však premýšľame o možnostiach technického riešenia tak, aby sme opäť mohli túto bránu sprístupniť celoročne," povedal primátor mesta Peter Gogola.

Mesto Banská Bystrica podľa hovorkyne doplnilo zvislé dopravné značenie zákaz vjazdu všetkých vozidiel v oboch smeroch v máji 2013. „Táto zmena bola vykonaná na základe sťažností občanov Matuškovej ulice na znečistenie miestnych komunikácií počas nepriaznivých poveternostných podmienok. Dôvodom bolo aj státie vozidiel na verejnej zeleni, čím bol, okrem iného, porušovaný zákon o cestnej premávke,“ povedala Kanisová so slovami, že predmetné dopravné značenie však celoročne umožňuje vjazd vozidiel osobám so zdravotným postihnutím.

„Mestská hromadná doprava bude počas sviatkov premávať podľa platných cestovných poriadkov. Jediná zmena sa bude týkať nasadenia veľkokapacitných vozidiel na linke č. 21,“ uviedla hovorkyňa. Ako doplnila, v minulosti neboli na Mesto Banská Bystrica kladené žiadne požiadavky na posilnenie spojov MHD počas sviatkov. Dispečingy dopravcov boli však aj napriek tomu upozornené, aby v prípade potreby posilnili existujúce spoje. To, aké posilnenia čakajú počas sviatkov vlaky prechádzajúce cez Banskú Bystricu, sa dočítate TU!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM