Ivana Kováčiková Rôzne

Petícia spojila študentov bystrických škôl. Čo požadujú na problematickom úseku?

Množstvo áut sa na vyťaženej Tajovského ulici stretáva počas dopravnej špičky. Často krát ohrozujú aj chodcov. Študenti bystrických škôl sa rozhodli konať. A výsledok?

Ilustračný obrázok k článku Petícia spojila študentov bystrických škôl. Čo požadujú na problematickom úseku?
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Pri výjazde zo Strednej zdravotníckej školy na Tajovského ulicu, pri kruhovom objazde a na autobusovej zastávke Tajovského školy, býva mnoho študentov. Na uvedenom mieste sa totiž nachádza viacero škôl: Stredná odborná škola Informačných technológií, Stredná zdravotnícka škola, Obchodná akadémia J. G. Tajovského, Gymnázium J. G. Tajovského.

Žiacka školská rada pri Strednej zdravotníckej škole v Banskej Bystrici sa rozhodla konať. Začala zbierať podpisy na petíciu za zvýšenie bezpečnosti priechodov pre chodcov na Tajovského ulici. Ohrození sú najmä tisíce žiakov zo stredných škôl, nachádzajúcich sa na ulici Tajovského, Školská 5 kde sa nachádza Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, na Školskej 7 – Spojená škola Banská Bystrica. V najbližších dňoch bude Stredná zdravotnícka škola oslovovať ostatné školy na úrovni vedenia s prosbou o reálne zapojenie do petície.

Vo vyhlásení petície organizátori uvádzajú: „My, podpísaní občania, žiadame, aby priechody pre chodcov na Tajovského ulici v Banskej Bystrici boli zvýraznené červeným podkladom, dopravnými gombíkmi a dopravným značením IP6 na fluorescenčnom podklade. Zároveň žiadame o zníženie rýchlosti na 30 km/h v úseku od Školskej ulice na ulicu Tajovského, na zjazde z R1, pretože priechod pre chodcov, ktorý sa tam nachádza, je umiestnený v neprehľadnej zákrute.“

Kolízie s chodcami

Hlavným motívom akcie bola skúsenosť členky Žiackej školskej rady. „S myšlienkou prišla členka petičného výboru Monika Považanová, ktorej spolužiačky mali asi pred mesiacom na priechode pre chodcov stret s autom. Našťastie vyviazli len s malými následkami na zdraví,“ ozrejmila hlavný podnet predsedníčka petičného výboru Katarína Ružičková. Podľa našich informácií práve Považanová otvorila túto tému na stretnutí Rady študentov CVČ Junior. Študentský zástupcovia ďalších stredných škôl túto iniciatívu podporili.

Vodiči, ale ani chodci nie sú v menovanom úseku dostatočne obozretní. Mohlo by tomu pomôcť aspoň výraznejšie dopravné značenie, ktoré petičný výbor požaduje. Možnosti úprav priechodov sú ale obmedzené, keďže Tajovského ulica je príjazdová cesta pre sanitky. „V minulosti vedenie našej školy komunikovalo s príslušnými orgánmi, ktoré reagovali ústretovo, istý čas asistovali počas rannej dopravnej špičky pri spomínaných priechodoch príslušníci polície,“ doplnila informácie Ružičková za Strednú zdravotnícku školu.

Cieľom 1000 podpisov

Podpisy na podpisové hárky začali zbierať už minulý týždeň a 6. júna zverejnili aj elektronickú verziu petície. Kedže petícia je celkom nová, podpisy za zbierajú postupne. „Momentálne máme niečo vyše 100, zatiaľ z "lokálnych“ zdrojov," uviedla Ružičková. Podľa dostupného petičného zákona je nutné nazbierať najmenej 1000 podpisov.

Spomínaná elektronická verzia petície je zverejnená na českom internetovom portáli. Na príčinu sme sa pýtali pani Ružičkovej. „Na rozdiel od slovenských, spĺňal potrebné náležitosti vyplnenia celej adresy a spätného potvrdenia cez e-mail, ktoré by malo slúžiť na overenie reálnosti podporovateľa petície,“ odôvodnila rozhodnutie. Petícia s potrebným počtom podpisov bude následne predložená Okresnému dopravnému inšpektorátu OR PZ v Banskej Bystrici.

Čítajte tiež:

HLASUJTE: 7 problémových bystrických križovatiek. Ktorá je najbizarnejšia?

Cestujúcich na bystrickej železnici čakajú novinky. V ktorých vozňoch sa zmení kapacita miest?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM