Monika Obrtalová Rôzne

Peter Gogola sa v pondelok ujal svojej funkcie

Svoj prvý pracovný deň vo funkcii primátora Banskej Bystrice otvorí Peter Gogola v utorok stretnutím so zamestnancami mestského úradu. Ako uviedol po dnešnom ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva, na ktorom zložil zákonom predpísaný sľub p

„Chcem všetkým zamestnancom povedať, že v tejto chvíli je každý u mňa na rovnakej štartovacej čiare a každý je vnímaný ako profesionál,“ povedal Gogola. Jeho predchodca Ivan Saktor mal pred štyrmi rokmi už na ustanovujúcom zasadnutí jasno, že chce meniť štruktúru úradu a znižovať počet úradníkov. „Zistil som, že na úrade pracuje 184 ľudí, čo sa mi zdá trošku veľa. Je tu príliš horizontálna štruktúra úradu, ja som skôr za vertikálnejšie riadenie,“ povedal pred štyrmi rokmi po zložení sľubu Saktor a informoval aj o tom, koho si vybral za prednostu magistrátu.

Gogola od svojho zvolenia intenzívne študuje rokovací poriadok mestského zastupiteľstva, Obchodný zákonník a zákon o obecnom zriadení. Prvé vážne rozhodnutia vo funkcii primátora chce urobiť až po tom, ako sa oboznámi so stavom ekonomiky mesta. Menšie rozhodnutia však už urobil ešte pred zložením sľubu a týkajú sa mestských silvestrovských osláv, z ktorých programu vyškrtol dve najdrahšie položky. „Umelca z Českej republiky som nahradil domácou skupinou a vyškrtol som ohňostroj, namiesto ktorého budú výrazne lacnejšie lampióny. Verím, že Bystričania pochopia, že v tejto chvíli, keď mesto nemá schválený rozpočet a pôjdeme do rozpočtového provizória, potrebujeme šetriť,“ povedal Gogola.

Prípadné personálne zmeny plánuje urobiť nový primátor až po tom, ako sa oboznámi s fungovaním mestského úradu. Uviedol tiež, že plánuje zverejniť zmluvy mesta. „Občan má právo vedieť, ako sa nakladá s verejným majetkom a verejnými financiami. Či na tú stránku budú ľudia chodiť a budú sa v tom vŕtať, to neviem. Ale musí to tam byť. Pokladám to za dôležité,“ uviedol Gogola.

V novom 31-člennom banskobystrickom mestskom zastupiteľstve tvoria 17-člennú väčšinu poslanci zvolení za koalíciu Smer-SD – SNS (z toho 10 sú nominanti Smeru-SD, šiesti nominanti SNS a jeden nominant ĽS-HZDS). Ako nezávislí kandidáti boli zvolení 10 poslanci a štyria boli zvolení za koalíciu SDKÚ-DS – SaS – KDS (z toho traja sú nominanti SDKÚ-DS a jeden nominant SaS). Siedmi novozvolení nezávislí poslanci sú združení v skupine Banskobystrická alternatíva, ktorá tvorila v minulom zastupiteľstve rovnomenný klub. Prevahu v novom zastupiteľstve majú muži, poslankýň je šesť. Nováčikmi sú 12 poslanci, ostatní boli poslancami aj v minulom volebnom období. Z profesijného hľadiska predstavujú najväčšiu skupinu lekári, ktorých je v novom zastupiteľstve šes­ť.

Po zložení sľubu primátora a poslancov nové mestské zastupiteľstvo na dnešnom ustanovujúcom zasadnutí rozhodlo, že prvé pracovné zasadnutie bude 25. januára. Okrem iného na ňom poslanci určia výšku platu primátora, zvolia mestskú radu či vytvoria komisie zastupiteľstva.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM