Marcel Mojžiš Správy

Meteorológovia zvýšili výstrahu pre náš okres: Napadnúť môže až 50 cm snehu!

Sneženie má byť výdatnejšie, ako sa čakalo. Meteorológovia už pre náš okres zvýšili výstrahu až na druhý stupeň. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd kvôli silnému chumeleniu je tak vysoká. Tí, čo milujú typicky zimné počasie, sa majú na čo tešiť, situácia na cestách sa však môže skomplikovať.

Varovanie meteorológov

Zima, aká má byť. Presne takéto počasie momentálne kraľuje aj v našom okrese. Sneh sa z oblohy rúti na vychladenú zem a tak nielen na lúkach, chodníkoch ale i cestách pribúda vŕzgajúca masa. A sneženie u nás môže byť naozaj výdatné. Meteorológovia dokonca náš okres pred ním varujú v podobe výstrahy a to už druhého stupňa.

V okrese sa podľa odborníkov zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu očakáva výskyt sneženia, pri ktorom miestami spadne 20 až 50 centimetrov čerstvého snehu. Silné chumelenie sa očakáva predovšetkým na horách." Uvedená výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb ľudí).Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," varujú meteorológovia na stránke shmu.sk. Výstraha platí až do utorka rána.

Pozor aj na poľadovicu

Zvýšený pozor by ste si tak mali dať najmä na cestách. Na vozovkách sa miestami môžu tvoriť snehové jazyky či záveje. Bacha si na ne treba dať najmä v horských oblastiach. A aby toho nebolo málo, dopravnú situáciu môže skomplikovať navyše i poľadovica. Meteorológovia aj pred ňou vydali výstrahu prvého stupňa. Tá platí po celý deň až do utorka poobedia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM