Monika Obrtalová Rôzne

Peľu je vo vzduchu veľa, prenáša sa aj vetrom

Uplynulý týždeň poznačený výrazným nárastom denných teplôt priniesol výrazné rozšírenie druhového spektra kvitnúcich drevín i bylín. Navyše miestami aj dosť veterné počasie prispelo k výraznejšiemu transportu väčšieho množstva peľu na väčšie vzdialen

„Takto dochádzalo ku kumulácii peľu alergénnych druhov kvitnúcich v danom regióne s peľom transportovaným, čo negatívne ovplyvnilo zdravotný stav alergikov,“ konštatovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku. Tieto informácie sú spracované na základe výsledkov monitorovacích staníc peľovej informačnej služby RÚVZ v Banskej Bystrici, Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Bratislava a RÚVZ v Košiciach, Trnave, Nitre a Žiline.

V uplynulom týždni koncentrácie peľu brezy v Banskej Bystrici ešte dosahovali veľmi vysoké hladiny, ktoré sa postupne v priebehu týždňa znížili z pondelkových 926 na nedeľných len 430 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. Peľová sezóna brezy teda ustupuje aj na strednom a severnom Slovensku, hladiny peľu brezy klesli na 117 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu aj v Košiciach. V Bratislave a teplejších oblastiach nášho územia peľová sezóna brezy doznieva. V Banskej Bystrici ešte v závere týždňa stúpli koncentrácie peľu tisu a peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých.

„Alergologicky významné koncentrácie dosahoval aj peľ hrabu, duba, buka,“ dodala Lafférsová. Upozornila, že výrazný a pre polinotikov veľmi nepríjemný alergén – peľ tráv z čeľade lipnicovitých – zachytila v ovzduší už aj monitorovacia stanica v Bystrici. Druhové spektrum peľu na území Slovenska dopĺňal okrem už uvedených druhov ešte peľ jaseňa, vŕby, ojedinele brestu, javora, orecha, cyprusovitých-tisovitých, smrekovca, platanu i ružovitých. Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium.

Prognóza na najbližšie dni alergikov podľa Tolnayovej nepoteší hlavne kvôli čoraz intenzívnejšiemu výskytu peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Navyše, aj tento týždeň ešte budú na strednom a severnom Slovensku alergologicky významné koncentrácie peľu brezy, u hrabu ale dôjde k poklesu. Naplno kvitnú ovocné stromy a rôzne byliny. Začali kvitnúť ihličnany z čeľade borovicovitých, ktorých peľ výrazne ovplyvní denné koncentrácie peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Narastať budú aj denné koncentrácie spór húb – plesní.

Zdroj: bystrica24.sk/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM