Monika Obrtalová Rôzne

Peľu ambrózie je menej, dráždi ale hojne kvitnúci zlatobyľ

Na väčšine územia Slovenska v uplynulých dňoch výrazne poklesli celkové denné koncentrácie peľu v ovzduší. Najviac sa to prejavilo u ambrózie, ktorá alergologicky významné koncentrácie dosahovala väčšinou len začiatkom týždňa. V oblasti Bratislavy

Hladiny peľu paliny oproti predchádzajúcemu týždňu opäť poklesli a všetky monitorovacie stanice, okrem Nitry zachytili už len veľmi nízke denné koncentrácie. Na celom území znova poklesli aj denné koncentrácie slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých. Peľ tráv sa vyskytoval už len v nižších koncentráciách a takéto hladiny si udrží až do jesene.

Vo veľmi vysokých koncentráciách sa naďalej udržiavajú denné koncentrácie spór húb (plesní). Okrem rodu Cladospórium vysoké koncentrácie dosahujú najmä spóry rodu Alternária. Druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal okrem už uvedených druhov aj peľ ďalších bylín – najmä peľ mrkvovitých, astrovitých, mrlíkovitých, chmeľu, skorocelu a štiavu .

„Na celom území Slovenska ešte očakávame celkové denné hladiny peľu porovnateľné s uplynulým týždňom. Nárast je možné predpokladať za vhodných poveternostných podmienok už len u peľu ambrózie. U ostatných druhov počítame s miernym poklesom denných koncentrácií peľu v ovzduší. Hojne však kvitne zlatobyľ! Pre alergikov je nebezpečná najmä pri pohybe v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov, kde sú koncentrácie jej peľu mnohonásobne vyššie ako údaje zachytené monitorovacími stanicami. Naďalej sa budú udržiavať aj veľmi vysoké koncentrácií spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium a rodu Alternária. Chladnejšie noci a lokálne predpovedaná zrážková činnosť bude vplývať na pokles denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší,“ uviedla k aktuálnej peľovej situácii týchto dní uviedla RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku. Upozorňuje, že majitelia pozemkov, kde kvitne zlatobyľ musia zo zákona kosiť tieto plochy. Ak sa tak nestane a občania nahlásia na príslušný odbor mestského úradu takto zanedbané plochy, môže ich majiteľ dosať aj finančnú pokutu.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM