Monika Obrtalová Rôzne

Peľová sezóna tráv je na vrchole

Vysoké koncentrácie peľových alergénov, medzi ktorými jasne dominoval silne alergizujúci peľ tráv z čeľade lipnicovitých, zaznamenali v uplynulých dňoch všetky monitorovacie stanice (Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Nitra a Trnava) na Slovensku.

//„Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých je už na vrchole. Ich najvyššie denné koncentrácie sme počas celého týždňa namerali v Banskej Bystrici, pričom v pondelok a stredu tu lapače zachytili 364 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. V sobotu to zasa bolo v Košiciach – 157 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. Na ostatnom území dosahoval peľ tráv skôr stredné hladiny. Zvýšená vzdušná vlhkosť po búrkach však spôsobila veľmi prudký nárast koncentrácií spór húb – plesní v ovzduší, pričom dominovali na celom území spóry rodu Cladospórium,“ // konštatovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom PIS na Slovensku.

Na ostatnom území dosahoval peľ tráv skôr stredné hladiny. Okrem peľu tráv, obilnín a ihličnanov sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ gaštanu, ojedinele buka, duba i práve kvitnúceho agátu, bazy a lipy. Z bylín to bol peľ pŕhľavovitých, štiavu, skorocelu a mrlíkov. Tohtotýždňová prognóza je pre polinotikov striedavo lepšia i horšia, pretože počas lokálnych zrážok bude dochádzať ku krátkodobému poklesu peľu v ovzduší. Denné koncentrácie peľu, ale ostanú tento týždeň v stredných až vyšších hladinách s výrazným kolísaním počas búrok. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých a obilnín ešte podľa Lefférsovej ostáva najdôležitejším alergénom na celom území. Pribudne k nim však aj peľ pŕhľavy. Kvitnúť bude naďalej štiav, skorocel, mrlík, baza, agát, gaštan, lipa. Denné koncentrácie spór húb v ovzduší budú naďalej stúpať a to s výraznou dominanciou spór rodu Cladospórium.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM