Monika Obrtalová Rôzne

Peľová sezóna tráv je na druhom vrchole

Teplé počasie prinieslo so sebou aj negatívne zmeny v peľovej situácii na celom území Slovenska. Podľa údajov monitorovacích staníc RÚVZ na celom území Slovenska došlo k opätovnému nárastu koncentrácie peľu a spór plesní v ovzduší.

„Peľová sezóna tráv opäť kulminuje a na celom území Slovenska dominuje alergologicky významný peľ tráv z čeľade lipnicovitých spolu s peľom pŕhľavy. Najvyššie hladiny peľu tráv v uplynulom týždni zachytili lapače monitorovacích staníc v Banskej Bystrici a Košiciach, veľmi výrazne sa zvýšili aj v Bratislave,“ uviedla na margo aktuálnej peľovej situácie vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici Janka Lafférsová. Rekordy sa lámali v závere týždňa, keď monitorovacia stanica RÚVZ v Banskej Bystrici zaznamenala 3. júla denné koncentrácie peľu tráv 191 peľových zŕn na meter kubický vzduchu.

„Veľmi vysoké koncentrácie sme na celom území Slovenska zaznamenali aj u peľu pŕhľavy s rekordom v Nitre , kde uplynulú nedeľu dosiahli hladinu peľových zŕn na meter kubický vzduchu. Podľa hlásení monitorovacích staníc sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ drevín tisu, duba, gaštanu, borovice, bazy, lipy, ako aj peľ burín – pŕhľavy, skorocelu, štiavu, mrlíkov, astrovitých a mrkvovitých. Vo veľmi vysokých koncentráciách sa tiež vyskytovali spóry húb – plesní druhov Cladospórium, Alternária, Stemphylium, Epicoccum,“ konštatuje Lefférsová.

Alergikov iste nepoteší ani predpoveď na nasledujúce dni. Peľ tráv vo vyšších koncentráciách sa bude vyskytovať na väčšine územia Slovenska. Budú pretrvávať vysoké denné koncentrácie peľu slabo alergizujúcej pŕhľavy, narastajú však aj denné koncentrácie peľu ostatných bylín. Koncentrácie peľu drevín už majú klesajúcu tendenciu. V ovzduší sa okrem tráv a pŕhľavy vyskytuje peľ bazy, skorocelu, štiavu, lipy, mrlíka, astrovitých a mrkvovitých. V teplejších oblastiach začína kvitnúť palina, ktorá po trávach bude najvýznamnejším alergénom letného obdobia.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM