Jakub Forgács Správy

Pellegriniho ministrovanie sa končí: Známy Bystričan sa má stať novým šéfom parlamentu

Stoličku ministra školstva by mal už čoskoro vymeniť za ešte vyššiu funkciu. Peter Pellegrini sa podľa premiéra Fica má stať novým predsedom Národnej rady SR a nahradiť tak Pavla Pašku. Kedy padne definitívny verdikt?

Ilustračný obrázok k článku Pellegriniho ministrovanie sa končí: Známy Bystričan sa má stať novým šéfom parlamentu
Zdroj: TASR

Novým predsedom Národnej rady SR sa má stať súčasný minister školstva a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini. Po pondelkovom rokovaní predsedníctva vládnej strany to oznámil šéf Smeru-SD a premiér Robert Fico. Pellegrini nahradí Pavla Pašku (Smer-SD), ktorý sa postu druhého najvyššieho ústavného činiteľa vzdal.

Do funkcie majú Pellegriniho zvoliť v tajnej voľbe poslanci v utorok popoludní. Smeru-SD budú aj pri nesúhlasnom postoji opozície stačiť hlasy vlastných členov snemovne. Pellegrini bol ministrom školstva len od júla 2014, keď nahradil Dušana Čaploviča (Smer-SD). Predtým pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve financií.

„Peter Pellegrini patrí do generácie politikov, ktorí majú dlhšiu politickú budúcnosť ako moja generácia. Je logické púšťať do pozícii politikov, ktorí sa môžu osvedčiť. Je pri Smere-SD od začiatku, prešiel rôznymi stupňami,“ povedal Fico. Zároveň uviedol, že Pellegrini podá ako minister demisiu do rúk prezidenta Andreja Kisku v utorok dopoludnia a jeho nástupcom vo vláde sa stane súčasný štátny tajomník rezortu školstva Juraj Draxler. „Peter Pellegrini vytvoril v rezorte nový tím a dynamiku. Chceme zachovať kontinuitu, aby naďalej školská agenda bola v centre pozornosti Smeru-SD a vlády,“ vysvetlil Fico.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM