Monika Obrtalová Rôzne

Peľ ihličňanov a tráv vystriedal peľ brezy

Peľová situácia na Slovensku je v týchto dňoch charakteristická výrazným ubúdaním peľu brezy, ktorý už nedosahuje alergologicky významné hladiny ani v chladnejších oblastiach stredného a severného Slovenska. Naopak, najvyššie koncentrácie ešte bude d

Koncentrácie peľu vŕb, brestu, tisu, javora, hrabu, smrekovca, buka i jaseňa výrazne klesajú a ich peľová sezóna končí. V ovzduší sa vyskytuje ešte peľ pagaštanu, duba, smreka, borovice, orecha, platanu, pribúda peľ bazy a pŕhľavy. Odborníci však upozorňujú, že na celom území Slovenska začali kvitnúť trávy z čeľade lipnicovitých. V blízkosti kvitnúcich polí sa môžu vyskytovať vyššie koncentrácie peľu repky olejnatej. V ovzduší sa objavuje v týchto dňoch aj tzv. topoľová vata – jedná sa o semená topoľa, ktoré síce nie sú alergénom, ale môžu slúžiť ako nosič peľu napr. tráv, alebo spôsobovať mechanické podráždenie očí a slizníc. Postupne bude pribúdať peľ ďalších druhov drevín a bylín. Koncentrácie spór húb sa budú zvyšovať v korelácii so zvyšovaním teploty a vzdušnej vlhkosti.

K zníženiu denných koncentrácií peľu v ovzduší prispela hlavne výrazná zrážková činnosť. Počas uplynulých dní monitorovacie stanice peľovej informačnej služby zaznamenali okrem spomínaného výrazného poklesu peľu brezy už aj peľ bazy a pŕhľavy. Podobná situácia ako v Banskej Bystrici je aj v spádovej oblasti monitorovacej stanice Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Žilina, ktorá pre technickú poruchu peľového lapača musela od 12. týždňa dočasne prerušiť merania. Pre informáciu lekárov i ostatnej verejnosti v tomto regióne odporúča sledovanie peľového spravodajstva monitorovacej stanice RÚVZ Banská Bystrica, nakoľko sa najviac približuje aktuálnej situácii na severe Slovenska.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM