Monika Obrtalová Rôzne

Peľ ambrózie bude alergikom škodiť naďalej

V uplynulom týždni sa na celom území Slovenska veľmi výrazne zvýšili denné koncentrácie peľu ambrózie, ktorá v oblasti Bratislavy dosiahla až veľmi vysoké hodnoty- až 350 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. Vysoké koncentrácie peľu tejto inváznej

Malou „náplasťou“ pre alergikov sú v porovnaní s uplynulým týždňom nižšie hladiny peľu paliny, ktoré sa udržiavajú v nižších koncentračných hladinách. „Na celom území Slovenska poklesli aj denné koncentrácie slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín. Aj peľ tráv sa vyskytoval už len v nižších koncentráciách a takéto hladiny si udrží až do jesene. Vo veľmi vysokých koncentráciách sa ale naďalej udržiavajú denné koncentrácie spór húb (plesní). Okrem rodu Cladospórium sú to najmä spóry rodu Alternária. Druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal okrem už uvedených druhov aj peľ ďalších bylín – najmä peľ mrkvovitých, astrovitých, mrlíkovitých, chmeľu, skorocelu a štiavu,“ uviedla RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku.

Na tieto i najbližšie dni je nepriaznivá prognóza hlavne pre polinotikov, ktorí trpia alergiou na peľ ambrózie. Na celom území Slovenska sa totiž očakávajú stále ešte vysoké hladiny peľu ambrózie. Mierne budú v ovzduší klesať denné koncentrácie peľu paliny. Slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých rastlín sa bude vyskytovať už len v nižších a stredných koncentráciách na väčšine územia SR. Popri cestách, železničných tratiach a na neudržiavaných lúkach či poliach, hojne kvitne zlatobyľ z čeľade astrovitých, ktorá je pre alergikov nebezpečná najmä pri pohybe v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov.

V tých miestach sú totiž koncentrácie jej peľu mnohonásobne vyššie, ako údaje, uvádzané monitorovacími stanicami. Naďalej sa budú udržiavať aj veľmi vysoké koncentrácií spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium a rodu Alternária. Chladnejšie noci a lokálna zrážková činnosť bude vplývať na pokles denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM