Monika Obrtalová Futbal

Parádny úspech: Bystričania idú na UEFA EURO 2012!

Od stredy tohto týždňa prebiehali na ihrisku seneckého Národného tréningového centra finálové zápasy družstiev celoslovenskej žiackej futbalovej súťaže Coca-Cola Školský pohár. Dnešnými zápasmi vyvrcholilo finále už v poradí 6. ročníka pohára a z cel

Coca-Cola Školský pohár 2012 je etablovaným futbalovým turnajom, ktorý je určený žiakom a žiačkam druhého stupňa základných škôl a nižších ročníkov osemročných gymnázií s výnimkou športových tried a školských športových stredísk so zameraním na futbal. Z roka na rok narastá počet prihlásených družstiev a kým minulé ročníky tvorili zmiešané družstvá, tento rok mali premiéru čisto dievčenské tímy, ktorých sa zapojilo 254! Chlapcov zastúpilo dokonca 731 družstiev zo Slovenska, pričom najväčším počtom súťažiacich sa mohli pochváliť Žilinský, Nitriansky a Trenčiansky kraj.

„Našim cieľom je podpora aktívneho životného štýlu mládeže, ku ktorému prispieva najmä pravidelný pohyb a vyvážené stravovanie.Popri tom hľadáme futbalové talenty a rozvíjame pozitívne emócie, fair play a sprostredkúvame nevšedné zážitky všetkým súťažiacim. Verným stelesnením tohto nášho posolstva je ambasádor 6. ročníka slovenského Coca-Cola Školského pohára, ktorým je futbalista Tomáš Kóňa,“ uviedla Daniela Paličková, hovorkyňa spoločnosti Coca-Cola. Tomáš Kóňa k súťaži poznamenal: „Som rád, že jestvujú takéto podujatia, ktoré motivujú mladých ľudí k tomu, aby sa šport stal ich prirodzenou súčasťou života. A samozrejme, ako futbalista srdcom aj dušou verím, že z týchto hráčov a hráčok vyrastie veľa úspešných reprezentantov Slovenska.“

Coca-Cola Školský pohár sa koná pod záštitou Ministerstva školstva a v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom, ktorého rozhodcovia napomáhajú k objektivite stretnutí. „MŠVVaŠ ako vyhlasovateľ súťaže Veľký futbal žiakov a žiačok Coca-Cola Školský pohár, sa teší veľkému záujmu zo strany škôl. Veríme, že aj v budúcom roku sa nám v spolupráci so SFZ a spoločnosťou Coca-Cola podarí pripraviť rovnako úspešný projekt,“ dodala riaditeľka odboru koncepcií a financovania športu PaedDr. Božena Gerhátová z MŠVVaŠ.

„S radosťou môžem konštatovať, že Coca Cola Školský pohár sa stal už pevnou súčasťou nášho futbalového kalendára. Teší nás, že narastá nielen počet prihlásených tímov a samotných mladých športovcov, ale aj skutočnosť, že čoraz väčší záujem o futbal prejavujú aj dievčatá. Vidíme v tom nemalý potenciál ďalšieho rozvoja futbalu na Slovensku," povedal technický riaditeľ SFZ Ján Greguš.

Tohtoroční víťazi

Na 3. mieste spomedzi chlapčenských družstiev skončili žiaci z Bratislavy zo ZŠ Černyševského, keď porazili Dunajskú Stredu ZŠ Kodálya na penalty 1:0 po nerozhodnom zápase 0:0. Finále lepšie zvládli tohtoroční víťazi – hráči z Banskej Bystrice 8-ročné gymnázium, keď porazili žiakov z Prešova zo Súkromného športového gymnázia Elba 1:0. Najlepším strelcom sa stal Alex Ivan z Dunajskej Stredy s počtom 7 gólov.

Celkovým víťazom dievčenského turnaja sa stali hráčky ZŠ Gorkého ul. Trebišov, na druhom mieste skončili dievčatá zo ZŠ Krpelca Bardejov a tretie skončili žiačky základnej školy zo Štiavnika. Najlepšou strelkyňou sa stala Erika Šikulová, ktorá za celý turnaj strelila až 20 gólov.

Len pre zaujímavosť, všetci účastníci krajského kola turnaja získali originálne tričko UEFA EURO 2012TM. Na finalistov čakali kompletné sady dresov Adidas a športové tašky Adidas. Víťazný tím chlapčenského finále vycestuje na UEFA EURO 2012TM a jeho hráči sa v roli vlajkonosičov zúčastnia futbalového zápasu Česko – Rusko (8. júna 2012) a zápasu Česko – Poľsko (16. júna 2012). Víťazný dievčenský tím zažije jedinečnú atmosféru Letných olympijských hier v Londýne, pretože navštívia finálový zápas ženského futbalového turnaja 9. augusta 2012.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM