Jakub Forgács Samospráva

Parádna finančná injekcia pre škôlky. Bystrica získala vyše 3 milióny z eurofondov

Skvelá správa! Mesto bolo úspešné v troch podaných projektoch. Ktoré materské školy v meste pod Urpínom sa dočkajú rekonštrukcie?

Ilustračný obrázok k článku Parádna finančná injekcia pre škôlky. Bystrica získala vyše 3 milióny z eurofondov
8
Galéria

Materské školy (MŠ) na Tatranskej a Radvanskej ulici, ako aj Na Lúčkach v Banskej Bystrici sa dočkajú v tomto roku rekonštrukcie. Ako vo štvrtok informoval primátor Ján Nosko, mesto bolo úspešné v troch podaných projektoch a podarilo sa mu na ne z Operačného programu Kvalita životného prostredia získať nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako tri milióny eur.

Škôlky, ktoré navštevuje okolo 340 detí, zateplia, vymenia na nich okná, dvere a zmodernizujú v nich vykurovacie systémy. „Som rád, že sa nám podarí urobiť opatrenia, ktoré prekategorizujú tieto objekty na nízkoenergeticky náročné. Z toho mestu vzniknú úspory a z nich bude splácať svoju päťpercentnú spoluúčasť, na ktorú si budeme brať úver,“ priblížil Nosko.

Ako tiež dodal, technologický dlh na banskobystrických MŠ je všeobecne známy. Ide o 30 až 50 rokov staré objekty, na ktorých sa okrem nejakých interiérových úprav za to obdobie dokopy nič neurobilo.

Hoci v posledných dvoch rokoch niektoré dlhodobo zanedbané MŠ prešli nevyhnutnými opravami a údržbou, zväčša sa riešil ich havarijný stav. Odstraňovali sa nerovné podlahy, ktoré ohrozovali bezpečnosť detí i pedagógov, statické poruchy, opravovala sa strecha, niekde prišla na rad výmena nevyhovujúcich okien a dverí. Samospráva sa snažila aj o rozšírenie kapacít MŠ.

„Budeme sa uchádzať aj o ďalšie finančné prostriedky, ako budú vychádzať priebežne výzvy,“ zdôraznil primátor.

Pozrite si spomínané škôlky v priloženej fotogalérii!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Bystrické škôlky, ktoré čaká rekonštrukcia
8
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM