Jakub Forgács Správy

Pamiatkári o kontroverznom transparente: Vydali výzvu na jeho bezodkladné odstránenie!

V deň osláv 70. výročia SNP došlo pod Urpínom k osadeniu bannera na priečelie budovy Banskobystrického samosprávneho kraja. Primátor Peter Gogola upozornil na túto skutočnosť Krajský pamiatkový úrad, ktorý v tejto veci okamžite konal.

Ilustračný obrázok k článku Pamiatkári o kontroverznom transparente: Vydali výzvu na jeho bezodkladné odstránenie!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa mestskej polície bol transparent na budove BBSK umiestnený v piatok ráno. Primátor mesta bezodkladne kontaktoval riaditeľku Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica (KPÚ).

Už v popoludňajších hodinách, aj napriek tomu, že bol štátny sviatok, vydal KPÚ BB výzvu na nápravu a bezodkladné odstránenie osadeného bannera. Budova BBSK je totiž národná kultúrna pamiatka zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu a je situovaná v území Pamiatkovej rezervácie Banská Bystrica.

Príslušníci mestskej polície sa výzvu pokúsili doručiť ešte v piatok, no pre neprítomnosť kompetentných osôb v úrade bola doručená na podateľňu BBSK až dnes. V odôvodnení výzvy Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica sa píše, že reklamné, informačné, propagačné alebo technické zariadenie, ktoré nie je stavbou, je možné na nehmotnej kultúrnej pamiatke alebo v pamiatkovom území osadiť len na základe rozhodnutia KPÚ.

AKTUALITA: Transparent s nápisom Yankees go home! Stop NATO! na priečelí Úradu BBSK už nie je. Tu si prečítajte ďalšie informácie!

Transparent na úrade Banskobystrického samosprávneho kraja
4
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM