Jakub Forgács Rôzne

Pamiatka neďaleko Bystrice sa teší veľkej pozornosti: Vyhľadávajú ju turisti, ale aj štátnici

Rekonštrukciu potrebovala ako soľ. Pamiatka, ktorá sa rozpadala priamo pred očami, je dnes opäť vyhľadávanou turistickou atrakciou. Len za minulý rok si ju pozrelo 9 500 návštevníkov. Spoznali ste ju?

Ilustračný obrázok k článku Pamiatka neďaleko Bystrice sa teší veľkej pozornosti: Vyhľadávajú ju turisti, ale aj štátnici
Zdroj: TASR

Stredoveký Hrad Ľupča z 13. storočia, ktorý sa týči nad obcou Slovenská Ľupča, je už 12 rokov súkromným majetkom Železiarní Podbrezová. Keď železiari kúpili túto národnú kultúrnu pamiatku, rozpadala sa priamo pred očami. Aj napriek ťažkým finančným časom železiari dokázali hrad z troch štvrtín zreštaurovať. Majú spracovaný dlhodobý zámer a jednotlivé kroky realizujú podľa dostupnosti financií, ktoré sa im podarí získať z rôznych zdrojov.

Stále sa rekonštruuje

„Obnova stále prebieha, ale popri nej musíme realizovať viacero prevádzkových opráv, aby sme odstránili poruchy, ktoré na hrade vznikajú v dôsledku poveternostných podmienok, najmä po zimnom období,“ hovorí vedúci personálneho odboru spoločnosti Železiarne Podbrezová Radim Kochan.

„Celá obnova prebieha v logických krokoch a je riadená revitalizačnou komisiou, ktorej členmi sú majitelia, pamiatkari a reštaurátori. V prvej etape sme vykonali všetky potrebné výskumy – archeologické, umelecké a reštaurátorské. Na základe toho sa pristúpilo k samotnej obnove. Bolo nevyhnutné vymeniť celú strešnú krytinu, pretože tá stará bola v dezolátnom stave, čo spôsobovalo vlhnutie objektu a dokonca na viacerých miestach vznikali vážne statické poruchy,“ vysvetľuje Kochan.

Ako pokračuje, potom začali s obnovou neogotickej prístavby, ktorá je najrozsiahlejšou časťou hradu. Takisto upravili celé dolné nádvorie s hospodárskymi stavbami a vstupom do hradu. Z veľkej časti obnovili aj vonkajšie omietky, vrátane sklenených vitráží v oknách. V najstaršej časti hradu zrealizovali obnovu hradnej kaplnky, druhého poschodia Rubigalovej veže a vyčistili hradnú studňu, čo podľa Kochana bolo veľmi zložité.

Minulý rok prilákal 9 500 návštevníkov

„Poslednou aktivitou, ktorú sme zrealizovali vlani, bolo vybudovanie zázemia pred hlavným vstupom. Prebudovaním starého, nevyhovujúceho a konštrukčne nespoľahlivého altánku sa pred hradom vytvorilo informačné centrum. Návštevníci si tam môžu zakúpiť lístky, suveníry a navštíviť hygienické zariadenie, čím sa zabránilo znečisťovaniu okolia hradu. Nové zázemie poskytuje úkryt pred nevhodnými klimatickými podmienkami. Súčasťou sú aj oddychové zóny, kde je možné relaxovať pri pohľade na okolitú scenériu,“ dodáva Kochan.

Železiari nezabudli ani na „drobnosti“, akými sú koše, infotabule, bezpečnostné zábradlia a stojan na bicykle. Hrad sa využíva na rôzne kultúrno-spoločenské akcie. Organizujú sa tam koncerty a všetky priestory sa dajú prenajať na svadobné obrady, hostiny i recepcie. Viackrát ho navštívili významní štátnici a stretli sa tam aj prezidenti Slovenska, Maďarska a Slovinska.

Podľa Kochana sa záujem o návštevu hradu každým rokom zvyšuje. „V roku 2013 sme zaznamenali 9500 návštevníkov, prevažná časť hrad navštívila počas letných prázdnin,“ povedal. V júli a v auguste je otvorený každý deň, okrem pondelka, od 10:00 do 15:30. V inom čase je potrebné dohodnúť sa vopred. Hrad je prístupný celoročne.

Hrad Ľupča vznikol pred rokom 1250 a slúžil pôvodne kráľovskej rodine ako poľovnícke sídlo. Bol aj majetkom Mateja Korvína, po ktorom je pomenovaná vyše 700ročná lipa. Pod najstarším chráneným stromom zvykol Korvín oddychovať. Hrad v roku 1443 postihlo zemetrasenie. Po požiari v roku 1860 bol objekt upravený na sirotinec a v minulom režime tam našli útočisko i rehoľné sestry. Veľkú pozornosť návštevníkov púta najmä Gizelina sála so vzácnymi freskami a mobiliárom v štýle Ľudovíta XVI. Gizela bola dcérou cisárovnej Sisi a Františka Jozefa I.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM