Michal Majer Rôzne

Otvorili zrekonštruovaný Pamätný dom Tajovského

Pamätný dom Jozefa Gregora Tajovského v Tajove je po rok trvajúcej rekonštrukcii opäť otvorený pre návštevníkov. Jeho zrekonštruované priestory s expozíciou doplnenou o časť venovanú vynálezcovi Jozefovi Murgašovi ako ďalšiemu významnému rodákovi z t

Ako uviedol starosta Ladislav Surovčík, gro rekonštrukcie tvorilo napojenie objektu na centrálne vykurovanie z novej obecnej kotolne. Išlo o súčasť projektu v hodnote 7,5 milióna eur, financovaný z 95 percent z eurofondov, v rámci ktorého osem obcí vybudovalo 15 kotolní. „Pamätný dom teraz bude môcť byť otvorený aj v zime,“ uviedol Surovčík s tým, že predchádzajúce vykurovanie elektrickými telesami bolo pridrahé a navyše nedostatočné. Dodal že opravili aj poškodené murivo a kompletne vymaľovali interiér.

Spisovateľ Jozef Gregor Tajovský sa v Tajove 18. októbra 1874 narodil a prežil tam svoje detstvo a študentské roky. Stála expozícia Pamätný dom J. G. Tajovského je v jeho rodnom dome zriadená od roku 1968. Dokumentuje život a tvorbu nielen jeho, ale aj jeho manželky spisovateľky Hany Gregorovej a históriu Tajova. Tajovského rodný dom je majetkom obce Tajov, stálu expozíciu v ňom spravuje Literárne a hudobné múzeum Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM