Martin Károly Rôzne

Otrasná zrážka na priecestí: Vlak tlačil auto 300 metrov!

Zázraky sa ešte dejú! Nákladný vlak narazil do auta pri Hronskom Beňadiku na priecestí. Tlačil ho pred sebou 300 metrov. Vodič z Trnavy a spolujazdkyňa utrpeli len ľahké zranenia. Odniesli si to aj ďalšie dve autá a elektrifikačné stĺpy. Škoda je odh

Nehoda na železničnom priecestí medzi Beňdikom a Psiarmi sa stala v sobotu ráno. 35-ročný vodič z Trnavy na svojom Forde Fiesta nerešpektoval funkčnú svetelnú a zvukovú signalizáciu. Rozbehnutý vlak do neho vpálil. [size=14][color=#cc0000] Môžu hovoriť o šťastí[/color][/si­ze] „Vlak tlačil vozidlo pred sebou približne 300 metrov. Počas toho odletovala kamenná drť, ktorá poškodila po ľavej strane železničnej trate dve osobné motorové vozidlá a dve ukoľajenia elektrifikačných stĺpov,“ konkretizuje prípad Mária Faltániová, krajská policajná hovorkyňa.

Vodič a jeho 28– ročná spolujazdkyňa sa zranili len ľahko. „Celková škoda, ktorá pri dopravnej nehode vznikla, je odhadnutá na 7300 eur. Alkohol u vodičov zistený nebol,“ dopĺňa Faltániová.

[size=14][color=#cc0000]­Polícia kontrolovala priecestia len pred dvomi dňami[/color][/si­ze] V rámci Európskeho dňa bezpečnosti na železničných priecestiach, vo štvrtok (7.6.) prebehla na celom území Slovenska dopravno-bezpečnostná akcia. Policajti dokonca kontrolovali aj rušňovodičov. "Skontrolovali 11 železničných priecestí a u vodičov motorových vozidiel zistili 43 priestupkov, konkretizuje ďalej hovorkyňa.

[size=14][color=#cc0000]­Ako sa vyhnúť zrážke s vlakom[/color][/si­ze] [blockquote]- Pri jazde cez železničné priecestie vodič nesmie predchádzať. Na priecestí a v jeho tesnej blízkosti zákon zakazuje tiež otáčanie a cúvanie. Na železničnom priecestí a vo vzdialenosti kratšej ako 15 m pred alebo za ním vodič nesmie zastaviť a stáť.

  • Pred železničným priecestím je vodič povinný počínať si mimoriadne opatrne. Najmä má povinnosť presvedčiť sa, či môže cez železničné priecestie bezpečne prejsť. Pred priecestím sa vozidlá radia za sebou v poradí, v akom prišli. Cez železničné priecestie smú vozidlá prechádzať len v jednom jazdnom prúde, pokiaľ nejde o súbežnú jazdu.
  • **Vo vzdialenosti 50 m pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní môže ísť vodič rýchlosťou najviac 30 km/h. Ak na zabezpečovacom zariadení svieti prerušované biele svetlo, môže ísť vodič 50 m pred priecestím a pri jeho prechádzaní rýchlosťou najviac 50 km/h. Nesmie pritom zbytočne predlžovať čas prechádzania priecestia. **
  • Pokiaľ by na železničnom priecestí došlo k zastaveniu vozidla, vodič je povinný z trate ihneď vozidlo odstrániť. Ak by to nebolo možné, musí bezodkladne vykonať také opatrenia, aby bol vodič koľajového vozidla pred nebezpečenstvom včas varovaný.
  • Pred železničným priecestím sa stretávame aj s dopravnou značkou „Stoj, daj prednosť v jazde!“. V tomto prípade je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať.
  • Ak na zabezpečovacom zariadení striedavo prerušovane svietia dve červené svetlá, pre vodiča sa tým dáva výstraha, že nesmie vchádzať na železničné priecestie. Takáto výstraha sa vodičovi dáva aj prerušovaným zvukom húkačky alebo zvončeka priecestného zabezpečovacieho zariadenia.
  • Vodič nesmie na železničné priecestie vchádzať ani vtedy, keď sa spúšťajú alebo sú spustené alebo ak sa zdvíhajú závory. Taktiež v prípade ak je už vidieť alebo počuť prichádzajúci vlak alebo iné dráhové vozidlo alebo ak počuť najmä jeho húkanie alebo pískanie. Tiež v prípadoch ak osoba pribratá na zaistenie bezpečnej prevádzky železničného priecestia dáva znamenie na zastavenie vozidla krúžením červenou alebo žltou zástavkou a za zníženej viditeľnosti krúžením červeným svetlom v hornom polkruhu.
  • Vodič ďalej nesmie vchádzať na železničné priecestie, ak situácia na železničnom priecestí alebo za ním nedovoľuje, aby ho bezpečne prešiel a pokračoval v jazde.

[/blockquote]

zrazka s vlakom
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM