Marcel Páleš Správy

Mesto zvažuje rušenie ďalších škôl! Primátor: Obávam sa protestov!

AKTUALIZOVANÉ! Zasadnutie mestského zastupiteľstva má už čoskoro riešiť predložený materiál, ktorý by pre niektoré školské zariadenia mohol predstavovať koniec. Mestská rada sa už návrhom na zánik dvoch banskobystrických škôl zaoberala. Na rade sú tak teraz poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Mesto zvažuje rušenie ďalších škôl! Primátor: Obávam sa protestov!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Čísla nepustia

Banskobystrický primátor síce ešte začiatkom tohto roka avizoval, že pre dané volebné obdobie nie sú žiadne plány rušiť v meste školy, situácia sa ale možno zmení. Ako to už býva, za mnohým sú dnes peniaze. „Analýzy nepustia a tie momentálne ukázali nepriaznivé čísla. Aj v tomto prípade potrebuje mesto šetriť tam, kde sa šetriť dá,“ prezradil pre Bystricu 24 hovorca primátora mesta Banská Bystrica, Filip Roháček.

Podľa primátora Gogolu sa očakávalo, že analýza možností internej racionalizácie zodpovie otázku, či by úsporami v rámci fungujúcich škôl vedeli ušetriť toľko financií, aby nemuseli siahať po tvrdších opatreniach. „Ukázalo sa, že v tomto smere nevieme urobiť žiadne radikálne škrty,“ povedal pre TASR Gogola. Kumulácia pracovných pozícií a podobné opatrenia by priniesli zanedbateľné financie, ktoré by neriešili celkový stav.

Poslanci budú už čoskoro rokovať o materiáli, ktorý hovorí o zániku dvoch škôl v meste pod Urpínom. Už sa aj vie, o ktoré školy pôjde.

Odzvoní v nich naposledy?

„Navrhuje sa zrušiť Základná škola na ulici Bakossovej,“ prezradil Roháček. Tá je so štrnástimi triedami najmenšou školou v meste.

Malotriedku v Šalkovej na Hronskej ulici navštevuje len 11 detí z Banskej Bystrice, tie ostatné sú z okolitých obcí. „Vo veci Šalkovej by mesto chcelo presadiť zmenu zriaďovateľa. Ním by sa mohla stať evanjelická cirkev,“ načrtol hovorca primátora Banskej Bystrice.

Hrozia protesty

Na otázku, či sa primátor neobáva protestov, ktoré nadišli aj pri poslednom rušení škôl, Gogola uviedol, že hoci sa ich obáva, musí problém vnímať globálne. „Akokoľvek ma to bolí, akokoľvek som si vedomý toho, že toto rozhodnutie má konkrétny dopad na konkrétnych pedagógov, deti, respektíve ich rodičov, musím situáciu vnímať aj z ekonomického hľadiska,“ uzavrel Gogola.

Návrhov sa čoskoro chopia mestskí poslanci. Ak ich odsúhlasia, posunú ich ministerstvu. Až potom sa definitívne „odzvoní“.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM