Monika Obrtalová Iné športy

Oštepár Ján Železný z Dukly oslavuje 45 rokov

Legendárny český atlét Jan Železný sa dožíva 45 rokov. Narodil sa 16. júna 1966 do športovej rodiny v Mladej Boleslavi. V detstve mal smolu na rôzne zranenia, často bol chorý. Naučil sa však prekonávať prekážky, čo ho neskôr vynieslo na oštepársky tr

V mladosti hrával hádzanú aj hokej, hádzal kriketkou. Oštep sa pre neho stal určujúcim až počas pôsobenia v Dukle Banská Bystrica. Železný má za sebou bohatú kariéru ozdobenú ziskom troch zlatých olympijských medailí z rokov 1992, 1996 a 2000. Trikrát triumfoval aj na svetovom šampionáte. Historický zápis do análov zaznamenal 25. mája 1996. Hodil vtedy v nemeckej Jene svetový rekord. Oštep z jeho ruky doletel do vzdialenosti 98,48 metra.

Poslednou medailou z vrcholných podujatí je bronz z európskeho šampionátu v švédskom Göteborgu. S aktívnou kariérou sa definitívne rozlúčil v septembri 2006 na exhibičnom mítingu vo svojom rodisku Mladej Boleslavi. Jan Železný pokračuje vo svojej práci v štruktúrach Medzinárodného olympijského výboru. Okrem toho trénuje mladých atlétov v pražskej Dukle. V januári 2009 ho uviedli do Siene slávy českého športu. Na slávnosti ho sprevádzala druhá manželka, s ktorou má dcéru Aničku. S prvou manželkou sa po 20 rokoch rozviedol. Z tohto manželstva pochádzajú syn Jan a dcéra Kateřina.

Zdroj: TASR Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM