Jakub Forgács Rôzne

Oskoruše, hrozno či drienky: V badínskej pálenici robili alkohol už z kadečoho

Slabá úroda ovocia v končiacej sa sezóne má na svedomí aj menšie množstvo pálenky. Pestovateľská pálenica v Badíne sa však napriek tomu môže pochváliť pestrými chuťami vyrábaného alkoholu. Zisťovali sme, čo najčastejšie pália, ale aj to, koľko musia odviesť štátu na daniach...

Ilustračný obrázok k článku Oskoruše, hrozno či drienky: V badínskej pálenici robili alkohol už z kadečoho
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Ovocie vypestované v záhradkách nemusí vždy skončiť len ako čerstvá pochúťka, či lekvár od starej mamy. Svoje o tom vie aj Igor Krista z Pestovateľskej pálenice Badín, ktorý nám povedal viac o pálení.

Slabá úroda priniesla málo pálenky

„Páliť k nám chodia hlavne drobní pestovatelia, prevažne z okolia, ktorí majú ovocné sady a nespotrebujú všetko ovocie, ktoré sa im urodí,“ prezradil Krista. Ako pokračoval, v sudoch si nechajú vytvoriť kvas a s ním prídu do pálenice, kde im ho spracujú.

Sezóna pálenia podľa jeho slov trvá od 31. júla do 30 júna. Tá minuloročná sa teda práve končí. „Bola slabá úroda, nevzišlo z nej veľa ovocia. Ak to mám vyčísliť v litroch, bolo by to iba v stovkách,“ prezradil Krista.

Kvalitu poznačí hlavne hniloba

„Tohto roku sme pálili hlavne slivky, jabĺk bolo pomenej. Občas si však u nás pestovatelia dajú vypáliť aj menej tradičné odrody ovocia. Patrili medzi ne napríklad oskoruše, drienky, alebo hrozno,“ povedal.

Kvalita výslednej pálenky podľa jeho slov závisí od viacerých faktorov. „Od kvality ovocia, jeho zrelosti, či od prípravy kvasu. Nesmie tam byť hlavne hniloba,“ dodal Krista.

Do štátnej kasy putuje aj daň z páleného

Ak ste si mysleli, že z domácej pálenky sa neplatí daň, aj keď je z vášho ovocia a len pre vlastnú spotrebu ste na omyle. Daňou z alkoholu je zaťažený aj tento typ alkoholu.

„Štát si od nás za liter čistého alkoholu berie cca 5,4 eur, čo je dosť veľa,“ priznal Krista. Táto suma však platí, len ak množstvo absolútneho alkoholu nepresiahne 39 litrov. Potom je sadzba štátu zvýšená na 10,80 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM