Monika Obrtalová Rôzne

Originálny nápad skrášlil park pod Pamätníkom SNP

Banskobystrický magistrát prišiel so zaujímavým nápadom ako skrášliť prostredie centra mesta a zároveň ušetriť finančné prostriedky. Oddelenie životného prostredia totiž pripravilo v rámci Envirofilmu akciu s názvom Mladí mestu, počas ktorej mohli d

„Smetné koše v tomto parku prežili aj ten najväčší vandalizmus, pretože sú zasadené do betónu. Sú však už značne staré a nie príliš esteticky zaujímavé. Z dôvodu funkčnosti sme ich však nechceli vymieňať za iné, ale skrášliť ich aspoň takýmto originálnym spôsobom,“ vysvetlila Beata Kostúrová, vedúca Oddelenia životného prostredia MsÚ Banská Bystrica. Mesto ušetrilo nielen na samotnej výmene košov za nové, ale aj materiáloch potrebných na ich skrášlenie, keďže všetko hradili sponzori. //„Za nákup farieb a štetcov sme tak ušetrili zhruba 150 eur,“ povedala Kostúrová. Magistrát by chcel myšlienku takéhoto oživenia krajského mesta dostať postupne do všetkých jej častí. Začať by sa malo v parkoch a jednotlivých mestských štvrtiach. Podať pomocnú ruku môže každý, kto má chuť skrášliť si svoje okolie. //„Oslovili sme aj miestne stredné školy, no zatiaľ nám prisľúbila pomoc len jedna. Preto prosíme aj ďalších dobrovoľníkov nech sa obrátia na Oddelenie životného prostredia na mestskom úrade a mi ich už nasmerujeme a poradíme ako ďalej,“ vysvetlila Kostúrová.

Do dnešnej akcie sa zapojili študentky Súkromnej strednej umeleckej školy zo Zvolena, ktoré vybrali na základe ich nápaditých motívov na oživenie smetných košov. K akcii sa dostali náhodne, a to že pomáhajú v Banskej Bystrici a nie vo Zvolene pokladajú za samozrejmé: „Oslovili nás, tak sme súhlasili. Keby prišli s niečím podobným aj vo Zvolene, určite sa zapojíme,“ hovorí za celú skupinu dievčat študentka tretieho ročníka Viktória Setinová. Spolu s ostatnými dekoruje smetné koše živými farbami s motívmi prírody. „Pôvodne sme mali pripravené, že namaľujeme napríklad mačku, psa alebo vtáky, no museli sme sa prispôsobiť tematike Envirofilmu. Nakoniec sme teda zvolili prírodu v podobe trávy, neba, slnka a kvetov,“ uzavrela Veronika a pustila sa do farbenia ďalšieho koša, ktorých má byť vyzdobených celkovo jedenásť.

moo

malovanie
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM