Monika Obrtalová Rôzne

OPRAVA: SHP Harmanec vlani vyrobil 40.506 ton výrobkov, utŕžil za ne 57 mil. eur

Celkom 40.506 ton papierenských výrobkov vyrobila vlani spoločnosť SHP Harmanec. Spracovala pri tom 42.643 ton zberového papiera. Tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb dosiahli 57 miliónov eur. Zástupcovia firmy to uviedli na dnešnej tlačovej

„Spracovaním 1000 ton zberového papiera sa ušetrí približne 3000 ton primárnej suroviny, takže SHP Harmanec ušetrí ročne asi 122.400 ton dreva, ktoré by sa muselo vyťažiť a použiť na výrobu buničiny,“ uviedol výrobno-technický riaditeľ SHP Jozef Horák. „Predstavuje to zhruba 29.000 dospelých ihličnatých stromov vo veku 60 až 80 rokov rastúcich na ploche okolo 980 hektárov,“ do­dal.

Spoločnosť podľa jeho slov v posledných rokoch investuje do komunikácie s konečným spotrebiteľom s cieľom podporiť nákupné zvyklosti smerom k nakupovaniu výrobkov na báze zberového papiera. Značným environmentálnym prínosom podnikov SHP Group je aj dosahovaný významný vysoký podiel v zhodnocovaní odpadov vznikajúcich v procese výroby hygienických papierov. V spoločnostiach skupiny sa v roku 2011 podarilo z celkovo vyprodukovaných odpadov dosiahnuť 93,1-percentný podiel ich zhodnotenia.

Na modernizáciu kapacít na zvýšenie spracovania zberového papiera v Harmanci prispel aj Recyklačný fond. S jeho podporou sa doteraz zrealizovali štyri projekty za 1,94 milióna eur. „Vlani sme navyše dokončili významnú ekologickú investíciu do odfarbovacej a dobieľovacej linky, ktorá nám umožňuje kvalitnejšie a nákladovo zaujímavejšie spracovanie zberových papierov,“ doplnil Horák.

SHP Harmanec je vedúcou spoločnosťou SHP Group (Slovak Hygienic Paper Group), čo je nadnárodná spoločnosť združujúca skupinu výrobných a obchodných spoločností z oblasti celulózo-papierenského priemyslu. SHP Group patrí do prvej trojky najväčších producentov hygienických papierov v strednej a juhovýchodnej Európe, zastrešuje osem spoločností v šiestich krajinách Európy s ročným obratom 118 miliónov eur. "V troch výrobných závodoch SHP Group sa ročne vyrobí viac ako 90 tisíc ton papiera,“ pripomenul Horák. V súčasnosti spoločnosť zamestnáva 515 pracovníkov.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM