Monika Obrtalová Rôzne

Onkopacienti nedostali lieky

Onkologických pacientov, ktorí včera prišli do banskobystrickej fakultnej nemocnice s poliklinikou na ambulantnú chemoterapiu pre nedostatok liekov poslali namiesto liečby domov. Údajne nie sú finančné prostriedky na zakúpenie cytostatík na chemotera

„Pacientom dávajú ambulantné správy s tým, že musia ísť do svojej zdravotnej poisťovne a nájsť si iného zmluvného partnera v rámci Slovenska, kde im podajú chemoterapiu,“ napísal médiám jeden z nespokojných pacientov. Ako sa uvádza v ambulantnej správe jedného z pacientov s rakovinou hrubého čreva, siedmy cyklus liečby pacientovi nemožno poskytnúť pre „absolútny nedostatok“ základných cytostatík a cielenej terapie bevacizumab. „Preto pacienta odosielam do pobočky poisťovne Dôvera, aby mu zabezpečila liečbu u zmluvného partnera, ktorý je schopný onkologickú liečbu poskytnúť,“ píše sa v správe. Stanovisko poisťovne sa snažíme získať.

Ako uviedla Ružena Maťašeje z referátu internej a externej komunikácie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, nemocnica nemá dostatok niektorých cytostatík. Nakoľko podľa jej informácií tieto lieky nie sú momentálne dostupné na trhu na celom Slovensku. K situácii teda nedošlo pre nedostatok finančných prostriedkov nemocnice, poukázala. Problém v Banskej Bystrici potvrdila aj Jana Pifflová Španková, prezidentka občianskeho združenia Europacolon, ktoré združuje pacientov s rakovinou čreva. Tí sa dnes na problémy s nedostupnosťou liečby mali sťažovať na pacientskej infolinke. „Problém tu je a je veľký, všetci sa pritom tvária, že všetko funguje,“ skonštatovala s tým, že sa o ňom ale boja hovoriť lekári aj pacienti.

Podľa informácií združenia liečbu nedostalo osem pacientov. O situácii chce preto informovať aj ministra zdravotníctva, keďže považuje za neetické, že sa liečba neposkytuje napriek tomu, že existuje. Upozornila, že problémy sa priebežne vyskytujú aj v iných regionálnych nemocniciach. Slovenská televízia v utorok poukázala na podobný problém v nemocnici v Liptovskom Mikuláši.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM