Jakub Forgács Rôzne

Ondrej (38) vytvoril prospešnú aplikáciu: Cestovný poriadok MHD vždy vo vašom telefóne

Mobilnú aplikáciu MHD vytvoril ako svoj prvý väčší počin. Do dnešného dňa si ju stiahlo viac ako 500 užívateľov. Prečítajte si rozhovor s tvorcom užitočnej aplikácie pre smartfóny Ondrejom Galom z Nitry, ktorý pripravil MHD aplikáciu aj pre naše mesto.

Ilustračný obrázok k článku Ondrej (38) vytvoril prospešnú aplikáciu: Cestovný poriadok MHD vždy vo vašom telefóne
Foto: Juraj Kuboš / Zdroj: Dnes24.sk

Ako ste sa dostali k vytvoreniu aplikácie s cestovným poriadkom ? Čo vás k tomu doviedlo?

Keď som sa nedávno aj ja stal majiteľom smartfónu, začal som sa zaujímať o to, ako sa robia aplikácie pre také telefóny. Najprv som len skúšal vytvoriť jednoduché programy podľa príkladov na internete, ale lákalo ma vytvoriť aj nejakú aplikáciu, ktorá by mala reálne využitie, a ktorá by mohla byť zaujímavá aj pre väčší počet užívateľov. No a táto aplikácia obsahujúca cestovné poriadky sa mi zdala celkom užitočná, lebo aj keď sú cestovné poriadky prístupné cez web, offline prístup je oveľa rýchlejší a nič nestojí. Snáď aplikácia trochu prispeje tiež k tomu, že sa namiesto áut bude viac využívať autobusová doprava.

Pre koho je vaša aplikácia určená?

Aplikáciu môže využiť každý, kto používa mobilný telefón so systémom Android a kto cestuje mestskou hromadnou dopravou.

Ako dlho už je na Google Play a koľko stiahnutí evidujete?

Prvú verziu aplikácie som zverejnil na Google Play začiatkom februára, išlo o MHD Nitra. Podľa údajov, ktoré sa zobrazujú v rozhraní na správu aplikácie je momentálne 440 aktívnych používateľov. Celkový počet stiahnutí je vyše 500. Momentálne sa dá stiahnuť už aj aplikácia pre dopravu v Banskej Bystrici a vo Zvolene.

Plánujete dajaké novinky?

V najbližšej dobe by som chcel doplniť možnosť zadefinovania si obľúbených zastávok. Chcel by som tiež aplikáciu vyladiť po grafickej stránke, lebo som zistil, že na niektorých mobiloch sa aplikácia nezobrazuje úplne optimálne. Ak má niekto zaujímavý nápad ako rozšíriť aplikáciu, môže mi samozrejme napísať email.

Ako dlho trvalo vytvorenie podobnej aplikácie?

Aplikáciu som programoval približne jeden mesiac.

Čo bol najväčší problém, s ktorým ste sa pri jej tvorbe stretli?

Pomerne značné problémy som mal pri kreslení ikony :) , ktorá sa vyžaduje pri zverejnení aplikácie na Google Play, kedže obyčajne nepracujem s grafickými programami.

Pri tvorbe aplikácii pre naše mesto ste komunikovali aj s prepravcom?

Kontaktoval som Dopravný podnik prostredníctvom e-mailu, no zatiaľ čakám na odpoveď.

Myslíte si, že vám budú s ďalším vylepšením aplikácie nejako pomáhať?

Dúfam. Ak by boli napríklad ochotní, zasielať mi informácie o zmenách v cestovných poriadkoch, umožňovalo by mi to aplikáciu včas aktualizovať.

Aplikáciu MHD môžete vyhľadať prostredníctvom svojho telefónu s OS Android. Stačí otvoriť elektronický obchod Google Play a vyhľadať si Pub.Transport Bystrica&Zvolen. Následne si aplikáciu zdarma stiahnete.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM