Jakub Forgács Kultúra

Olympiáda bližšie k Bystričanom: Atmosféru najväčšieho športového sviatku pocítite aj vďaka známkam

Spolu so začiatkom 22. zimných olympijských hier v ruskom Soči sa návštevníkom nášho mesta naskytla ďalšia zaujímavá príležitosť. Vďaka slovenským poštovým známkam si môžu pripomenúť zimné olympijské hry za ostatných 20 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Olympiáda bližšie k Bystričanom: Atmosféru najväčšieho športového sviatku pocítite aj vďaka známkam
Zdroj: TASR

Pri príležitosti konania XXII. Zimných olympijských hier v Soči odprezentuje Slovenská pošta (SP) Zimné športy a zimné olympijské hry na slovenských poštových známkach, ktorá bude verejnosti prístupná v priestoroch Poštového múzea v Banskej Bystrici do 31. marca.

Na známkach aj Nepela či Demitra

Výstava prezentuje športovému fanúšikovi aj priaznivcovi filatelie prierez slovenskej známkovej tvorby s tematikou zimných športov za ostatných 20 rokov. Stredobodom výstavy sú poštové známky vydávané SP každé štyri roky k zimným olympijským hrám. „Lillehammer 1994, Nagano 1998, Salt Lake City 2002, Turín 2006, Vancouver 2010, ale aj najnovšia, pred niekoľkými týždňami vydaná známka k Zimným olympijským hrám v Soči 2014, to sú emisie, ktoré je možné vidieť na tejto výstave,“ priblížila hovorkyňa SP Stanislava Pondelová.

Ako pokračovala, zimné športy nie sú len súčasťou zimných olympiád, ale jednotlivé športové disciplíny majú aj svoje vlastné súťaže, akými sú majstrovstvá sveta a Európy i svetové poháre. Ďalšia časť výstavy je venovaná známkam vydaným k týmto podujatiam, pričom niektoré sa uskutočnili aj na Slovensku. Ako napríklad Majstrovstvá sveta 2011 v ľadovom hokeji, Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní v roku 2001 alebo Majstrovstvá sveta 1997 v biatlone. Ostatné emisie predstavia podľa slov Pondelovej najmä úspechy slovenských športovcov, predovšetkým hokejistov, a významné športové osobnosti ako napríklad Ondrej Nepela či Pavol Demitra.

Predstavia aj knihy a mince s touto tématikou

Výstava prináša 13 emisií poštových známok v podobe výtvarných návrhov a ryteckých rozkresieb známok, ako aj veľa finálnych filatelistických produktov – samotných známok, poštových lístkov, celinových obálok, celinových pohľadníc, nálepných a pamätných listov a obálok prvého dňa vydania (FDC). Filatelistickú produkciu dopĺňajú knižné publikácie, hlavne s tematikou zimných olympijských hier, ako aj kolekcie slovenských mincí a euromincí vydaných pri príležitosti Zimných olympijských hier v Turíne v roku 2006 a Zimných olympijských hier vo Vancouveri v roku 2010.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM