Jakub Forgács Iné športy

Olympiáda aj špeciálny festival. Bystrickí seniori zažijú poriadne nabitý október

Vek je len číslo! Svoje o tom vedia aj dôchodcovia spod Urpína. Pozrite, čo všetko sa chystá pre skôr narodených Bystričanov!

Ilustračný obrázok k článku Olympiáda aj špeciálny festival. Bystrickí seniori zažijú poriadne nabitý október
Zdroj: TASR

Október, ktorý je Mesiacom úcty k starším, patrí aj v Banskej Bystrici skôr narodeným obyvateľom. Mesto pod Urpínom v piatok už po 16. raz otvorilo tradičnú Akadémiu európskeho seniora, ktorá ponúkne najmä starším občanom vzdelávacie, športové i kultúrne podujatia, ako aj diskusie a workshopy týkajúce sa aktuálnych celospoločenských tém.

Čítajte tiež: Mladí Bystričania v šľapajach zlatého Tótha. Odštartujú Žiacku chodeckú ligu

Ako informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, aj v tomto roku sa seniori môžu tešiť na obľúbenú Olympiádu seniorov v športovom areáli Základnej školy na Golianovej ulici, ktorá sa uskutoční 11. októbra, či na stolnotenisové a šachové turnaje.

Príležitosť na objavenie pestrosti zvukov a harmónie budú mať 13. októbra v Hudobnom átriu Štátnej vedeckej knižnice na podujatí Perkusie – dotyk s hudbou. Čaká ich tiež Festival zručností a schopností Banbysen, ktorý pre nich pripravujú na 20. októbra v Centre nezávislej kultúry. O deň neskôr sa seniori stretnú v priestoroch Základnej školy na Radvanskej ulici, kde si zasúťažia napríklad aj o najlepší koláč.

Mesto pre seniorov pripravilo i diskusie s poslancami Európskeho parlamentu, zástupcami Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku a Informačného centra Europe Direct Banská Bystrica na tému Migrácia a Slovensko. Hovoriť sa bude aj o živote pred a po vstupe do EÚ.

Ani Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici nezabudlo na starších ľudí a ponúka im pestrý program. V Thurzovom dome napríklad komentovanú prehliadku výstavy už takmer zabudnutých zvykov a povier Otvárajte dvere, svadobná rodina!

Pozrite si v bohatej fotogalérii aj pestré zábery z ulíc mesta, zachytené začiatkom októbra!

Čítajte tiež: Na operáciu odchádzajú so smiechom. Malých pacientov v Bystrici rozveseľujú klauni

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Keď Bystrica začne hrať farbami jesene
60
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM