Marcel Páleš Kultúra

Októbrový Filmový klub v Múzeu SNP: Okrem výbornej klasiky aj francúzska tvorba

Po letných prázdninách sa dvere Filmového klubu v Múzeu SNP stihli otvoriť už niekoľkokrát. Jeho verní diváci ruka v ruke s kvalitnou a pestrou ponukou filmov sú opäť prísľubom neodolateľnej jesennej klubovej atmosféry.

Ilustračný obrázok k článku Októbrový Filmový klub v Múzeu SNP: Okrem výbornej klasiky aj francúzska tvorba
Zdroj: Dnes24.sk

Neoddeliteľnou súčasťou filmovej atmosféry je prehliadka Projekt 100 a po novom aj Francúzska kultúrna jeseň. Ešte predtým, ako sa októbrový program ponesie vo frankofónnom duchu a dostane viac priestoru aj klasika, na sklonku septembra Filmový klub pripravil silný film z konca 2. svetovej vojny – Lore (30. september). Rovnomenná hrdinka filmu, dcéra oddaných nacistov, sa musí spolu so štyrmi súrodencami vysporiadať s neľahkou realitou a nepriateľstvom, ktoré srší z okolia.

Na úvod klasika Vtedy na západe

Októbrový program otvorí klasika z prehliadky Projekt 100 Vtedy na západe (7. október). Príbehu dominuje známy Harmonika (Charles Bronson), ktorého osud sa pri potulkách svetom prepletie s mladou vdovou Jill (Claudia Cardinalle) a banditom Frankom (Henry Fonda). Spolu s týmito hereckými esami a hudbou Ennia Morriconeho sa podarilo režisérovi Sergiovi Leonemu vytvoriť kultový príbeh starého dobrého západu, ktorý nie je treba nikomu špeciálne predstavovať.

O pár dní príde na rad ešte starší kúsok. Sunset Boulevard (10. október) rozpráva o starnúcej kráľovnej nemého filmu Norme Desmondovej. Tá spolu s neúspešným scenáristom Williamom Holdenom zosobňuje odvrátené stránky Hollywoodu, ktoré v nejednom divákovi zanechajú znepokojivé pocity.

K nemému filmu nemá ďaleko ani súčasný film Snehulienka: Iný príbeh (14. október). Tvorcovia, ktorí chceli vzdať hold nemej kinematografii, sa nepochybne inšpirovali rozprávkou bratov Grimmovcov, avšak známu story tentoraz preniesli do rodiny španielskeho toreadora. V prípade Snehulienky nebudete ukrátení ani o trpaslíkov, ale ani o bonus v podobe krátkeho slovenského animovaného filmu Sneh v réžii Ivany Šebestovej, ktorý uvedieme ako predfilm.

V odtieni Francúzskej kultúrnej jesene

Druhá polovica októbra bude vyhradená festivalu Francúzska kultúrna jeseň. Filmovú časť v pamätníku otvorí starší francúzsky film Pierra Etaixa Veľká láska (21. október), ktorý oplýva fantastickou grotesknosťou a muzikálovou aurou.

Pokračovanie Francúzskej kultúrnej jesene sa bude tiež niesť v komickom duchu. Jesenné záhrady (24. október) sú filmom, ktorý klubové publikum prijalo naozaj vďačne. Niet divu, veď táto komédia Otara Ioselianiho sa v dnešnej dobe vysmieva spoločenským neduhom ako je korupcia a malomeštiactvo.

Októbrový program uzatvorí ďalšie francúzske dielo. Ľúbostný príbeh Hirošima, moja láska (28. október) patrí k základným dielam modernej svetovej kinematografie. Zobrazuje vzťah francúzskej herečky (Emmanuelle Riva), ktorá sa na natáčaní v Hirošime stretáva s Japoncom. Ten jej pripomenie tragický poryv zo svojej minulosti. Tejto celovečernej snímke bude predchádzať krátky imaginatívny animovaný film Ondreja Rudavského Mesiac.

Predstavenia sa začínajú vždy o 19:30 hod. v kinosále Múzea SNP. Viac informácií o činnosti Filmového klubu v Múzeu SNP môžete nájsť na stránke: http://facebook.com/bbfilmklub

Foto: ilustračné

Októbrový Filmový klub v Múzeu SNP
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM