Tlačové správy

Október v znamení tekvicových pochúťok: Povieme vám, ako na ne!

Tekvica nie je len nádherná jesenná ozdoba, ale aj skvelá surovina do kuchyne. Pre tých, čo radi zdravo a chutne jedia, tu máme pár tipov, ako sa tekvice správne zmocniť a s kuchynskými pomocníkmi značky Philips stvoriť lahôdkové pokrmy.

Ilustračný obrázok k článku Október v znamení tekvicových pochúťok: Povieme vám, ako na ne!
Zdroj: Dnes24.sk

Hrianky s tekvicovým čatní

Ako skvelá a pikantná jesenná večera poslúži chrumkavá pikantná marmeláda, indické jedlo známe ako čatní. To sa dá pripraviť do zásoby a zavariť, takže vám stačí len otvoriť čatní a spraviť si čerstvé voňavé hrianky. Na tekvicové čatní posekáme dve cibule a začneme pomaly pražiť na 4 polievkových lyžiciach oleja. Potrebujeme približne 1,5 kg tekvice ošúpaneja zbavenej semienok, ktorú nakrájame na drobné kúsky a keď cibuľa zosklovatie, dáme ju dusiť na 20 minút, občas premiešame. Po 20 minútach pridáme 3 – 4 strúčiky cesnaku, pol kila pomarančovej dužiny (pomaranč nielen ošúpeme z hlavnej šupy, ale snažíme sa zbaviť aj blaniek medzi mesiačikmi), šťavu z jedného citróna, 200 gramov cukru, kávovú lyžičku soli a pre milovníkov pikantnej chuti treba pridať trochu nastrúhaného zázvoru a kávovú lyžičku čili. Takto podusíme ďalších 20 – 30 minút a nakoniec necháme častí vychladnúť.

K dokonalosti ešte chýbajú hrianky. Vložte do hriankovača Philips HD2628 svoj obľúbený chlieb a nechajte sa očariť vôňou čerstvej teplej, do hneda pripravenej a chrumkavej hrianky. Silu hriankovania v dvoch otvoroch môžete prispôsobiť pečivu, čistenie je jednoduché. Hriankovače Philips HD2628 dnes nájdete v ponuke v bordovej, béžovej či striebornej farbe, identickej s farbami varnej kanvice na čaj.

Mixér na tekvicovú polievka hokaidó

Jesenné chvíle priam lákajú k zahriatiu. Polievka z tekvice hokaidó je sýta, môže slúžiť ako príjemné večerné jedlo, po ktorom vám vskutku postačí len ľahký chutný zákusok. Tekvica hokaidó je menšia, výraznejšej chuti a skvele sa hodí na krémovú polievku. Jednu tekvicu (cca 1 kg) očistíme, zbavíme jadierok a pokrájame na kúsky, pridáme na kúsky pokrájanú jednu väčšiu cibuľu, tri – štyri mrkvy, jedno stredne veľké jablko, dva – tri menšie zemiaky. Túto zmes restujeme na rastlinnej tukovej nátierke, ktorá pozdvihne ingredienciám chuť. Ak sa nám zdá, že niektorý z kúskov zeleniny „chytil“ hnedú farbu, podlejeme dvoma – tromi dcl vody (ak sa nám zdá vody málo, môžeme po troškách dolievať), dosolíme lyžičkou soli a dusíme, kým mrkva nezmäkne. Následne polievku v hrnci dobre rozmixujeme ponorným mixérom. Polievku môžeme zjemniť smotanou, alebo pripraviť hráškový kopček.

Pri ponorných mixéroch je najdôležitejšie, aby sa to, čo mixujeme, nerozstriekavalo po celej kuchyni. Preto má ponorný mixér Philips AvanceCollection HR1673 kovové rameno so systémom ProMix, ktoré skvele potraviny rozmixuje a jeho dizajnová hlavica mimoriadne chráni pred rozstrekovaním. Navyše tento mixér má unikátny spôsob ovládania rýchlosti tlakom prsta SpeedTouch, takže môžete začať s pomalším mixovaním a postupne rýchlosť regulovať jednoduchým tlakom prsta na ovládači. Výsledok je tak krémový, ako si želáte.

Tekvicový koláč

A čo si dať po tekvicovej polievke ako sladký zákusok? Predsa jesenný tekvicový koláč, po ktorom sa budete oblizovať ešte aj v spánku.Kuchynský robot vám s ním rád pomôže. Najprv si na kuchynskom robote pomelte 100 gramov lieskovcov. Do misy na cesto vložte pomleté orechy, 100 gramov polohrubej múky, 40 gramov cukru a 80 gramov masla. Cesto vám robot do troch minút vymieša úplne dohladka. Uložíte na okrúhlu koláčovú formu a dáte na 15 minút predpiecť na 180 stupňov. Pol kila udusenej tekvice (stačí na vode) vložíte do misy a pomaly mixujete s konzervou kondenzovaného mlieka, jedným tvarohom (lepší je nehrudkový, jemný), dvoma vajcami a dvoma vanilkovými cukrami. Výslednú zmes nalejeme na koláč pečieme ďalších 45 – 60 minút pri 180 stupňoch v strede rúry.

Kuchynský robot novej generácie Philips AvanceCollecti­onHR7958 sa dá skvele ovládať aj jednou rukou, keď si na tej druhej oblizuje už prsty. Hnetací hák vymiesi vynikajúce hladké cestá vrátane kysnutého tradičným spôsobom akým to robila naša babička. Melie orechy, mak a má aj nástavec na mletie mäsa. Jeho mixér zasa umožní dohladka rozmixovať plnku na koláč. Kuchynský robot spraví z pečenia koláča príjemnú hru.

Útulné grilovanie

Jeseň ponúka rôzne tekvice a plody, ktoré sú tekviciam podobné či sú príbuzná ako patizóny či malé tekvičky. Ak si k nim pridáte baklažán, cuketu, papriku či cibuľu, môžete sa pustiť do jesenných grilovacích hodov.Príprava je pritom veľmi jednoduchá – každú zo zelenín, ktoré si chcete na grile vychutnať, nakrájajte na plátky hrúbky približne pol centimetra až centimeter. Zeleninu pred grilovaním ničím nepotierajte a ani nesoľte, ale pripravte si do misky olivový olej s pretlačeným cesnakom, oreganom, bazalkou, pestrofarebným korením. Na stolnom grile Philips HD6321 si nastavíte ideálnu teplotu (od 70 až do 230 stupňov) a keď sa gril rozohreje, môžeme ho potrieť čistým olejom a nakladieme naň kúsky zeleniny. Po približne dvoch až troch minútach obrátime na druhú stranu a pokiaľ má „ugrilované“ čiary môžeme priamo na grile potrieť už hotovú stranu cesnakovým olejom. Po ďalších dvoch troch minútach skontrolujeme aj druhú stranu a ak je hotová, dáme na tanier, potrieme olejom a ponúkame hosťom. Elektrický stolný gril Philips HD6321urobí z každého spoločného stolovania kulinársky zážitok. Je ľahký na obsluhu a čistenie. Jeho teplota je regulovateľná od nahrievania až po vysoký výkon na grilovanie napríklad stejkov. Gril má teplo nevodivé rúčky, takže v prípade potreby ho viete aj počas grilovania posúvať. Aj keď jeseň za oknami spustí svoje daždivé závoje, vy sa spokojne môžete tešiť z útulného grilovania pri kuchynskom stole.

(PR) – Za obsah i fotografie nesie zodpovednosť objednávateľ tejto tlačovej správy.

Október v znamení tekvicových pochúťok: Povieme vám, ako šikovne na ne!
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM