Monika Obrtalová Rôzne

Okrem trávy potrápi alergikov aj peľ obilnín

Bohatá zrážková činnosť na celom území Slovenska naďalej výrazne ovplyvňovala hladiny denných koncentrácií peľu v ovzduší. Na väčšine územia našej krajiny ešte dominoval peľ borovíc a tráv z čeľade lipnicovitých. Vyššie koncentrácie peľu sa môžu vysk

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých je v plnom prúde na celom Slovensku. Peľ tráv vo vyšších koncentráciách zaznamenali najmä monitorovacie stanice v Banskej Bystrici a Košiciach. Podľa hlásení monitorovacích staníc sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ agátu, tisu, jaseňa, duba, buka, orecha, gaštanu, borovice, bazy, pŕhľavy, skorocelu a štiavu . Spóry húb sa vzhľadom na daždivé počasie vyskytovali v ovzduší väčšinou v stredných koncentráciách. // „Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračuje na celom Slovensku a potrvá približne ešte dva mesiace. Ich peľ sa vo vyšších koncentráciách bude vyskytovať najmä v mestách, kde sa trávnaté plochy pravidelne nekosia ešte pred rozkvitnutím a v oblastiach stredného a severného Slovenska, kde sú väčšie plochy lúčnych porastov,“ //konštatovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici.

Koncentrácie peľu borovice majú klesajúcu tendenciu, podobne aj koncentrácie peľu tisu, buka, jaseňa, pagaštanu, orecha i duba. Pribudne však peľ lipy. Ako upozorňuje Lafférsová, vyššie koncentrácie peľu sa môžu vyskytovať hlavne v blízkosti polí. Kvitnú ešte obilniny – najmä raž a pšenica, ktoré patria medzi významné alergény. Postupne bude pribúdať peľ ďalších druhov drevín a bylín.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM