Rôzne

Odvekí rivali súperia na mnohých poliach. Padne rozhodnutie?

Ako ukončiť rivalitu, ktorá je medzi Banskou Bystricou a Zvolenom? Riešením môže byť derby medzi domácimi, ktorí radi športujú. Stačí zabojovať o grant.

Ilustračný obrázok k článku Odvekí rivali súperia na mnohých poliach. Padne rozhodnutie?
Zdroj: TASR

Pažravci vs bryndziari. Banská Bystrica vs Zvolen. Hoci ich delí len dvadsať kilometrov, odnepamäti medzi nimi panovala rivalita. Dnes to platí najmä o športe, ktorý by mohol dať definitívnu odpoveď.

Naťahovačky o župu

Banská Bystrica je považovaná za metropolu stredného Slovenska. S približne 80-tisícovou populáciou je najväčším mestom kraja, ktorý dostal meno podľa mesta pod Urpínom.

Susedný Zvolen má zhruba o polovicu obyvateľov menej a je „len“ okresným mestom. Mestské výsady pritom získal skôr ako sused – pravdepodobne už v roku 1238 (potvrdené v roku 1243, poz. Redakcie) oproti roku 1255, keď ich dostala Banská Bystrica.

Rivalita sa prejavila aj v úsilí o umiestnenie sídla stolice i župy. Centrum Zvolenskej stolice bolo najprv na Zvolenskom hrade, od roku 1786 sa však jeho sídlom stala Banská Bystrica. Ako informuje web Bystrica24.sk, neskôr sa sídlo veľkej Pohronskej župy napriek nevôli Bystričanov presunulo do Zvolena.

Zvolen si udržal pozíciu sídla župy do roku 1928, keď sa župný úrad vrátil do Banskej Bystrice. Po druhej svetovej vojne sa obe mestá stali okresnými s tým rozdielom, že Banská Bystrica si dodnes udržala pozíciu krajského sídla.

ČÍTAJTE AJ: Večné bystricko-zvolenské prekáračky

Železnica aj vysoká škola

Bryndziari sa už koncom 19. storočia chválili tým, že sú železničnou križovatkou. Sused ich dobehol až v roku 1941. Vo Zvolene bola skôr aj vysoká škola, konkrétne od roku 1952 – dnešná Technická univerzita niesla názov Vysoká škola lesnícka a drevárska. Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici je na vysokoškolskej mape až od roku 1991.

Mestá súperia aj v oblasti architektúry. Kým Bystričania sa radi pýšia jedným z najkrajších stredovekých námestí a so šikmou hodinovou vežou, to zvolenské zas patrí k najväčším Slovensku. Obe mestá majú aj svoj hrady. Či je krajší Mestský hrad v Banskej Bystrici, Zvolenský zámok v centre mesta či Pustý hrad v katastri Zvolena, ťažko povedať. Objektívne parametre neexistujú.

Odpoveďou šport?

Pažravci a bryndziari dnes „bojujú“ najmä na poli športu. Banská Bystrica hrá vďaka Dukle prím, futbal, atletika či basketbal sa tu robia na najvyššej úrovni.

Zvolenčania však majú navrch v hokeji. Miestny hokejový klub je dvojnásobným hokejovým majstrom Slovenska. Prvý titul získal ešte v sezóne 2000/01, druhý a nateraz posledný pred tromi rokmi po finálovom triumfe nad Košicami. Nad rivalom vedie 2:0, čo Zvolenčania dobre vedia a radi to pripomínajú menej úspešným susedom.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: SVET O SLOVENSKU: Sagan je rocková superstar cyklistiky! Vo svete ho milujú

Zabojujte o 1 000 eur

Šport by mohol tým, čo zodpovie otázku „Kto je lepší?“. Stačí zorganizovať derby, na ktoré nastúpia obyčajní ľudia s pozitívnym vzťahom k športu. Žiadni profesionáli. Stačí málo. Predložiť projekt, primäť Zvolenčanov i Bystričanov, aby zaň zahlasovali a rozdať si to v rámci fair-play.

Možností je viacero. Obrátiť sa možno napríklad na Raiffeisen banku, ktorý ponúka 1 000 eur aj na športové aktivity. O príspevok môžu požiadať materské, základné a stredné školy, mimovládne organizácie, samosprávy alebo verejnoprávne inštitúcie. Dobrý nápad môžu prihlásiť do 15. augusta.

Ak zaujme a získa najviac hlasov, Raiffeisen banka poskytne financie vo výške 1 000 eur.

Rozhodnúť môžete i vy.

ČÍTAJTE AJ: Koľko stojí tréning a výchova nového Petra Sagana

Večná rivalita Bystrice a Zvolena v OBRAZOCH
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM