Jakub Forgács Rôzne

Odrádza vás studená jeseň od aktivít a radšej sedíte doma? Neprehliadnite týchto 5 možností na trávenie času v Bystrici!

Jeseň už naplno cítiť aj v Banskej Bystrici. Ochladenie, vietor a sychravé počasie mnohých Bystričanov odrádzajú od aktivít a voľné chvíle preto radšej trávia doma. Aj počas jesene však naše mesto ponúka množstvo príležitostí, ktoré stoja za zmienku. Vybrali sme pre vás päť tipov.

Ilustračný obrázok k článku Odrádza vás studená jeseň od aktivít a radšej sedíte doma? Neprehliadnite týchto 5 možností na trávenie času v Bystrici!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

S koncom leta a príchodom chladných jesenných dní viacerých určite zasiahla jesenná depresia, ktorú pociťujú aj Banskobystričania. Proti depresiám alebo chorobám, ktoré v týchto chladných dňoch nie sú ojedinelé, sa však dá učinne bojovať. Pomôže vám očistná kúra, vyžadujúca zmenu vo vašom jedálnom lístku, ale tiež relax na čerstvom vzduchu. Kam môžete vyraziť v Banskej Bystrici a okolí? Inšpirujte sa našimi tipmi:

Prechádzka parkami

Snáď nič tak dobre nezatočí s jesennou depresiou, ako pobyt na čerstvom vzduchu. Keď sa poriadne naobliekate a nedáte tak chladu žiadnu šancu, môžete sa vybrať do jedného z banskobystrických parkov. Či už Mestský park alebo Park pod Pamätníkom SNP, v oboch máte prírodu na dosah ruky a to iba pár krokov od centra mesta. Hoci už mnohé stromy v nich majú holé konáre, zem pokryl farebný koberec z opadaných listov, ktorý dokáže očariť.

„Milujem prechádzky v parku, v každom ročnom období. A na jeseň sú obzvlášť očarujúce aj vďaka pestrým farbám, ktorými hýria. V tomto období si tiež doprajem viac na tanier a tak takýto pohyb vonku človeku veľmi dobre padne,“ povedal Bystričan Andrej (19).

Posedenie v centre

Aj keď vonku nemusí práve svietiť slnko a byť 30 nad nulou, stále sa s priateľmi či blízkymi môžete ukryť do nejakej z kaviarní či podnikov v centre mesta. Práve počas jesenných dní horúci nápoj padne vhod. Množstvo ľudí aj v našom meste obľubuje posedieť si pri kávičke. Bystričania si však môžu v meste vychutnávať i viaceré nevšednejšie horúce drinky. Pozrite, ktoré z nich zaujali nás.

„Vysedávať doma, to ma nebaví. Radšej niekam vybehnem von s priateľmi. A keby aj malo pršať či snežiť, podniky v centre mesta to istia. V milej spoločnosti a v teple sa jeseň trávi oveľa príjemnejšie. Či už pri káve, čaji alebo vínku a čoskoro už aj punči,“ povedala Zuzka (25).

Výlet po okolí

Jesenná príroda má bez pochýb svoje čaro nielen v uliciach Banskej Bystrice. Ak sa chcete pokochať krásnymi scenériami pestrofarebne pomaľovaných stromov, netreba chodiť ďaleko. Stačí vyliezť na Urpín, Suchý vrch či Malachovské skalky. Naše mesto budete odtiaľ mať ako na dlani a pohybom na čerstvom vzduchu posilníte aj svoju imunitu.

„V Banskej Bystrici máme to šťastie, že sa môžeme vybrať na hociktorú svetovú stranu a vždy môžeme obdivovať krásy prírody. Pravidelne, aj počas chladného jesenného počasia, preto s rodinou chodievame na výlety po okolí. Obľubujeme Suchý vrch aj Malachovské skalky, na občas sa vyberieme len tak "na blind“. Keď sa dá, treba s jesennými depresiami zabojovať a pohyb je na to ideálnym liekom," spomenul Peter (33).

Vo vode či v saune

Horúce letné dni sú už nadobro preč a aj banskobystrické kúpalisko posledné týždne zíva prázdnotou. Ak však Bystričania majú radi čľapkanie sa vo vode, nemusia zúfať. Možnosť zaplávať si majú priamo pod nosom. Celoročne môžu pod Urpínom využiť služby plavárne na Štiavničkách. Plávanie v bazéne, relaxovanie vo vírivke či saune aj zábava na tobogáne padnú počas chladných jesenných dní vhod snáď každému.

„Na plávanie nedám dopustiť. Samozrejme, pokiaľ sa dá, navštevujem prírodné kúpaliská. Zatiaľ však nie som tak otužilá, aby som sa odvážila, ísť plávať v takomto chlade. Máme tu však plaváreň a veľmi rada si tam skočím párkrát do týždňa zarelaxovať. Zima vonku ma tak vôbec netrápi,“ vysvetlila Andrea (29).

Vianočné nákupy

Či už mikulášske dobroty pre najmenších alebo darčeky na Vianoce, pomaly sa treba pripraviť na najkrajšie sviatky v roku. Hoci sú až za pár týždňov, práve upršanú jeseň môžete využiť napríklad aj na vianočné nákupy. Nenechajte si ich na poslednú chvíľu, má to hneď viac výhod. Vyhnete sa nepriazni počasia a včas a v pokoji zoženiete všetko, čím potešíte svojich najbližších.

„Nič nenechávam na náhodu a pokiaľ ma práve sychravé jesenné počasie odradí od aktivít vonku, vyberiem sa rada na nákupy. Či už na veci do domácnosti alebo vianočné darčeky, vždy niečo treba. A predsa, pohyb treba, hoci aj po nákupnom centre“ dodala Majka (27) s úsmevom.

Čítajte tiež:

Mestský kat, čarodejnice aj nezvyčajné úkazy… V Bystrici odhalia mýty a legendy o našom meste

Farby jesene v uliciach nášho mesta: Nádherné zábery, ktoré potešia oči Bystričanov FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM