Monika Obrtalová Rôzne

Od tragickej nehody uplynú 3 roky

Od tragickej nehody v obci Polomka v okrese Brezno, kde 21. februára 2009 pri zrážke vlaku s autobusom na železničnom priecestí zahynulo 12 ľudí, uplynú zajtra tri roky. V autobuse sa vtedy nachádzali obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a okolia, ktorí

Hovorkyňa Mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou Ingrid Mozolová uviedla, že mesto s úctou spomína na obete tragickej dopravnej nehody, ktorá sa stala v obci Polomka. Občania majú možnosť uctiť si ich pamiatku symbolickým zapálením sviečky pred budovou mestského úradu počas tohto týždňa. „Čas beží, spomienky zostávajú a my v tichosti spomíname a nezabúdame. V pamäti nám zostane uchovaný nápis na pomníku obetiam priamo na mieste nešťastia: Kto v srdciach žije – nezomiera,“ dodala Mozolová.

Pojednávanie s vodičom autobusu Jánom M. sa bude konať 27. februára na Krajskom súde v Banskej Bystrici. O odvolaní bude na verejnom zasadnutí rozhodovať odvolací senát. Samosudca Okresného súdu v Brezne na hlavnom pojednávaní 26. mája 2011 rozhodol, že vodič autobusu, ktorý sa zrazil na železničnom priecestí v Polomke s vlakom, Ján M. je vinný z prečinu všeobecného ohrozenia. Odsúdil ho na súhrnný trest odňatia slobody na 8,5 roka do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Taktiež dostal trest zákazu činnosti vedenia motorových vozidiel vo výmere štyri roky. Vodič pritom podal odvolanie čo do viny aj trestu. Prokurátor prítomný na pojednávaní podal odvolanie čo do výroku o treste.

Pri tragédii na železničnom priecestí v Polomke zahynulo 12 osôb, šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia, 19 bolo ľahko zranených. Uvádza sa to v tlačovej správe Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) z roku 2009. V novembri 2009 na železničnom priecestí sprevádzkovali nové signalizačné zariadenie. ŽSR ho vybudovali s nákladmi asi 200.000 eur. ŽSR vyšetrovanie nehody ukončili 24. marca 2009. Podľa záverov vyšetrovateľov odboru bezpečnosti a inšpekcie Generálneho riaditeľstva ŽSR ju nezavinili ani neovplyvnili zamestnanci, prípadne zariadenia ŽSR alebo dopravcu.

Ako dnes informovala Dana Šinková, zástupkyňa riaditeľa odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva ŽSR, k 31. decembru 2011 železnice evidujú celkový počet priecestí na území SR 2205. Z toho je 1126 priecestí nezabezpečených a 1079 zabezpečených priecestným zabezpečovacím zariadením. Do celkového počtu zabezpečených priecestí pritom rátajú 21 priecestí, ktoré sú trvalo uzamknuté a v prípade potreby sú na požiadanie otvorené dopravným zamestnancom. Za minulý rok sa na 2205 železničných priecestiach stalo 50 nehôd. Zahynulo pri nich 12 ľudí, ťažké zranenia utrpelo 14.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM