Kristína Kožiaková Kultúra

Ochotníci v šoku: Predstavenie nám nikdy nezrušili ani komunisti, BBSK áno!

Toto sa im vraj nestalo ani v bývalom režime. Divadelný súbor Jána Chalupku musel predčasne ukončiť svoje predstavenie Kováči od autora Miloša Nikoliča. Čo sa vlastne stalo? Program objednal Banskobystrický samosprávny kraj.

Ilustračný obrázok k článku Ochotníci v šoku: Predstavenie nám nikdy nezrušili ani komunisti, BBSK áno!
Foto: Stanislav Spáč

Podľa slov Gabriela Obernauera predsedu Divadelného súboru Jána Chalupku (DSJCH) bolo predstavenie riadne objednané Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK) v rámci akcie Udeľovanie cien Mateja Bella pri príležitosti dňa učiteľov, ktoré sa uskutočnilo 14.marca.

Informáciu o prenájme sály kultúrneho domu v Brezne Banskobystrickým samosprávnym krajom na toto kultúrne podujatie, pre náš portál, potvrdil riaditeľ Technických služieb mesta Brezna Ján Lukáč.

V podaní Divadelného súboru Jána Chalupku to mala byť 22. repríza tejto hry. Odohrali 3 predstavenia v Banskej Bystrici, v Brezne, približne sedemkrát, ďalej ju videli diváci v Liptovskom Mikuláši, Španej Doline, Hriňovej, Mýte pod Ďumbierom aj v Českej republike dvakrát, ale napríklad aj v Maďarsku a Rumunsku.

Utorkové predstavenie v breznianskom kultúrnom dome bolo ale náhle ukončené. „Hrali sme približne do polovice predstavenia a kolegyňa z javiska odišla. Keď sa vrátila, hrali sme ďalej, ale po chvíli mi vraví, že končíme. Jediné čo som povedal, že my už len odídeme preč, a tak sme odišli bez úklonu a bez vysvetlenia,“ opisuje priebeh udalostí Gabriel Obernauer.

„Nikdy sa nám nestalo to, že by sme mali problém. Najhoršie je, že nikto nič nevysvetlil a jediné čo viem, že údajne pani, ktorá dohadovala vystúpenie dala pokyn na jeho ukončenie,“ nechápavo krúti hlavou predseda.

„My sme povedali, akú hru máme a dokonca sme informovali, že tá hra nieje vhodná pre deti do 15 rokov, nakoľko sa v nej používajú vulgarizmy. Nie sme profesionálny súbor a herečka, ktorá má nacvičenú inú hru bola odcestovaná, tak sme nevedeli ponúknuť inú inscenáciu,“ objasnil situáciu pre Brezno24 umelecký vedúci DSJCH.

Ako ďalej prezradil vedúci súboru, nakoľko nemohli zmeniť hru, prišla z BBSK požiadavka na zredukovanie vulgarizmov. „Nemôžeme zasahovať do hry, bolo by to nerešpektovanie autorských práv. Ak sa niečo zmení, tak to je zasahovanie do dejovej línie. Máme zmluvu na hru a musíme ju uvádzať poriadne,“ uvádza svoje stanovisko predseda.

„Chceme však odkázať učiteľom, že ak sa cítili byť dotknutí situáciou, ktorá vznikla, chceme sa im naozaj ospravedlniť, ale za túto situáciu naozaj nemôžeme,“ dodal na záver vedúci ochotníkov.

Prečítajte si stanovisko Basnkobystrického samosprávneho kraja: Predstavenie breznianskych ochotníkov prerušil Kotleba: Takto to zdôvodňuje župa!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM