Jakub Forgács Rôzne

NÁDHERA zachytená v dvoch minútach: Kto ešte pochybuje, že okolie Bystrice je úchvatné?

Pohľadov z výšky na Banskú Bystricu sme si už vychutnali viacero. Teraz však kvadrokoptéra s kamerou urobila aj nádherné letecké zábery neďaleko nášho mesta. Spoznáte podľa videa, kde bolo natočené?

Ilustračný obrázok k článku NÁDHERA zachytená v dvoch minútach: Kto ešte pochybuje, že okolie Bystrice je úchvatné?
Zdroj: Dnes24.sk

„Inšpirácia pre nakrúcanie z výšok vo voľnom čase príde sama od seba. Slovensko je tak nádherné, že často nemusíte dlho hľadať a vždy je čo ukázať,“ povedal tvorca videa, Peter Pastucha z Ithilien Media. Ako doplnil, inšpirácia pre zastavenie sa v obci, ktorú zachytáva toto video, vznikla úplne náhodou, keď pri nedeľnom výlete pocítil potrebu, pozrieť sa na nádhernú dedinu z výšky.

Musí monitorovať leteckú prevádzku

„Letecké zábery vždy nakrúcam pod úrovňou 150 m výšky od zeme. Monitorujem airband, teda okolitú leteckú prevádzku rádiostanicou a keď v CTR nie je nahlásená žiadna prevádzka, tak vyletím,“ objasnil Pastucha s tým, že naša legislatíva je v týchto otázkach zatiaľ sporná. Rastúci trend tohto druhu filmovania podľa jeho slov zrejme v najbližšom období prinesie určité zmeny a tejto činnosti sa bude môcť venovať len licencovaný záujemca s koncesiou.

Ako spomenul, video nakrúcal kvadrokoptérou, v podvese ktorej je profi trojosí záves s kamerou. Tá posiela video na zem, na monitor kde presne vidí, čo nakrúca a takisto údaje, kde sa stroj nachádza. Nikdy vraj nelieta mimo vizuálneho kontaktu s koptérou.

„Nakrútim vždy do 18 minút suroviny, z ktorej vyberiem to najvhodnejšie, a to najlepšie. Ak sú lokality, kde nestihnem nakrútiť všetko, tak na ďalšiu batériu dorobím, čo som na prvú nestihol. Strih a kolorovanie je už potom len záležitosť pocitov a nezaberie viac ako hodinu,“ povedal autor úchvatného videa. Doplnil, že pri jednoduchých nakrúcaniach z výšok si vystačí sám. Pri zložitejších jeden operátor ovláda stroj a druhý kameru.

Zničil už niekoľko vrtuliek

Poznamenal, že nemá núdzu ani o pozornosť okolia. „Malé lietajúce stroje vždy ľudí zaujmú. Zastavia sa, popýtajú a zas odídu,“ prezradil. Spomenul, že ak nakrúcajú konkrétny objekt, pamiatku, vždy sa snažia získať súhlas správcu, zábery autorizujú a až tak publikujú. Nie vždy je však možné zvoliť takýto postup.

„Problémy sa vyskytli tiež, pár vrtuliek sa nám už podarilo zničiť vďaka nie najhladším pristátiam,“ povedal s úsmevom Pastucha. Ako dodal, nakrúcanie z výšok prináša naozaj tretí rozmer. Ak sa dodržia potrebné bezpečnostné opatrenia a nakrúcajú sa len verejne dostupné miesta, je to spestrením každého filmu.

Ak ste hádali, že letecké zábery vo videu zachytávajú obec Strelníky, tipovali ste správne! :)

Čítajte tiež:

Časozberné dielo, ktoré vás chytí za srdce: Krásy zimnej Bystrice v strhujúcom VI­DEU!

Partia študentiek dostala parádny nápad: V originálnom VIDEU zachytili 7 divov Bystrice

Letecké zábery, ktoré si určite zaslúžia LIKE: Takto ste bystrické námestie ešte nevideli!

LETECKÉ ZÁBERY: Úchvatné video z nášho regiónu, ktoré vás chytí za srdce!

Foto: youtube.com

Úchvatné letecké video obce neďaleko Bystrice
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM