Marcel Páleš Samospráva

Obnova za 7 778 000 €: Stredné školy sa dočkali rekonštrukcie

Banskobystrická župa sa podujala rekonštruovať viaceré školy v kraji. Energetická obnova siedmich stredných škôl dokopy vyšla na 7 778 000 eur.

Za koľko, kde všade a dokedy?

Podstatnú časť z celkovej sumy, 5 miliónov eur, tvorili úverové zdroje od Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR), zvyšok doplatil samosprávny kraj.

Pokiaľ rekonštrukciu SŠ Kremnička a SOŠ Pod Bánošom v B. Bystrici ukončili ešte koncom minulého roku, práce na ostatných stredných školách vo Zvolene, Lučenci, Rimavskej Sobote, B. Štiavnici a Revúcej, by mali byť hotové počas tejto jari.

Čo všetko podrobne…

Zatiaľ čo na SŠ Kremnička stavbári zrekonštruovali učebný pavilón, dielne, telocvičňu, internát i objekt stravovania, na SOŠ Pod Bánošom obnovili vyučovaciu, stravovaciu, vstupnú a spojovaciu časť. Samotné stavebné práce vyšli na viac ako 2,162 milióna eur, respektíve na viac ako 696 000 eur.

Rekonštrukcia SŠ v B. Štiavnici, ktorá by mala byť hotová v apríli, zahrňovala obnovu budovy internátu a obnovu energetického hospodárstva. Stavebné náklady dosiahli viac ako 3,435 milióna eur.

Na SOŠ Technickej v Lučenci, SOŠ Jabloňová vo Zvolene a SŠ Okružná v Rimavskej Sobote sa tiež rekonštruujú internáty. Stavebné náklady by mali dosiahnuť 171 000 eur, 345 750 eur, respektíve 315 000 eur.

Rekonštrukcia budovy Gymnázia M. Kukučína v Revúcej, ktorá by mala byť ukončená v júni, bude stáť viac ako 318 400 eur. Na práce na obnovu telocvične a plavárne tejto školy prebieha v súčasnosti verejné obstarávanie. Investície by mali v budúcnosti ušetriť školám a ich správcom asi 30 % doposiaľ vynaložených zdrojov na vykurovanie a ohrev vody.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM