Michal Majer Rôzne

Obnova vývesných cestovných poriadkov v plnom prúde

V Banskej Bystrici už od mája prebieha výmena vývesiek na zastávkach mestskej hromadnej dopravy. Zmeny majú za úlohu zvýšiť kvalitu informovania cestujúcich na zastávkach, sprehľadnenie vývesných cestovných poriadkov a v neposlednom rade aj ochrániť

Obnova vývesných cestovných poriadkov je plne v réžii Dopravného podniku mesta Banská Bystrica (DPM BB), ktorý nový dizajn zastávok ponúkne aj cestujúcim, ktorí cestujú linkami druhého dopravcu SAD Zvolen.

Obnova začala postupne od sídla DPM BB, vozovne v Kremničke, a pokračuje po celej sieti liniek trolejbusov. Následne sa bude pokračovať zostávajúcimi zastávkami, vrátane celej Sásovej. “Cieľom je uviesť zastávky do takého stavu, aby spĺňali nároky či už z hľadiska zákonných požiadaviek, ako aj z hľadiska vzhľadových nárokov a mali aj potrebnú informačnú hodnotu,” uviedol Lukáš Venclík z DPM BB.

Nové vývesky používané DPM BB majú oddelené stĺpce odchodov pre pracovný deň a pre víkend, čo ich výrazne sprehľadňuje a minimalizuje potrebu používania doplnkových znamienok a ich vysvetliviek, ako sú napríklad známe znamienka “x” alebo “a”. Vo výveske sa nachádza aj informácia o počte minút, ktoré sú potrebné na prepravu do nasledujúcich zastávok. ”Všetky tieto snahy o zvýšenie informovanosti by sa minuli účinkom, keby neboli podporené správnym, „trvanlivým“ vyhotovením. Použitie plexiskla výrazne znižuje možnosť poškodenia, či už poveternostnými vplyvmi, alebo pôsobením vandalov,” dopĺňa Venclík.

Nový vývesný cestovný poriadok vychádza z pôvodného, ktorý sa využíval v systéme DPM BB nepretržite od novembra 2006 do januára 2010. Jeho spoluautorom bol Juraj Jendrišák, ktorý sa spolu s ďalšími dvoma nadšencami snažil vytvoriť vývesku, ktorá by spĺňala základné zákonné požiadavky a zároveň by bola pútavá, prehľadná a informačne nasýtená. “Grafická podoba vývesných cestovných poriadkov vznikala pomerne náročne, vzhľadom na požiadavky, ktoré sme si stanovili a chceli dosiahnuť. Príprava finálnej verzie trvala približne pol roka,” uviedol jej spoluautor.

Aj keď využitie nových vývesiek v rámci celého mesta označuje Jendrišák ako krok dopredu, poukazuje aj na isté nedostatky novej verzie. “Súčasná pozmenená podoba v podstate vychádza z pôvodnej verzie. Z môjho pohľadu nešlo o krok správnym smerom. V podstate došlo iba ku kozmetickým zmenám, kedy sa z vývesky vypustil stĺpec s hodinami pre víkend, čo mierne sťažuje jej prehľadnosť. Tiež došlo k vypusteniu údaju o názve východiskovej zastávky, čo je v rozpore s vyhláškou Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. Rovnako pribudli niektoré, možno trochu zbytočné informácie, napríklad v hlavičke názov „Mestská hromadná doprava Banská Bystrica“, naproti tomu poďakovanie cestujúcim za využívanie služieb dopravcu sa vypustilo úplne.”

Okrem zmien na výveskách boli dopravným podnikom vybrané niektoré dôležité zastávky, na ktoré boli pokusne umiestnené okrem obvyklých odchodov aj doplnkové informácie, ako je schéma siete liniek MHD BB alebo prepravný poriadok. Ak všetko pôjde podľa plánu a dovolí to počasie, výmena všetkých vývesiek v meste by mala byť ukončená do niekoľkých mesiacov.

gr

vyveska
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM