Jakub Forgács Rôzne

Obľúbené veterinárne duo z Bystrice: Mama so synom zasvätili život pomoci nemým tvorom

Obaja sú z Banskej Bystrice a spája ich rovnaká profesia. Zdenka Vinceková (57) a jej syn Filip Vincek (30) sú zverolekármi. O tom, s čím všetkým sa už stretli vo svojej ambulancii, ale aj o vskutku netradičných prípadoch sme pre vás viac zisťovali v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbené veterinárne duo z Bystrice: Mama so synom zasvätili život pomoci nemým tvorom
Zdroj: Dnes24.sk

„Ambulancia VinVet funguje na Ceste na štadión už 12 rokov. Predtým som pôsobila na ambulanciách na Lazovnej a v Sásovej približne 10 rokov,“ povedala Zdenka Vinceková, ktorá sa tak malým zvieratám venuje vyše dvadsať rokov a za tú dobu ošetrila už tisíce zvierat z Banskej Bystrice a okolia.

Najnáročnejšia komunikácia s ľuďmi

„Zvieratá zbožňujem už od mala a nejako som sa vybrala týmto smerom, napriek tomu, že v rodine mám skôr technicky zameraných. Momentálne nemáme domáce zvieratko, ale predtým sme mali niekoľko vrhov bielych bradáčov, ktoré zostávali v rodine,“ pokračovala s tým, že o zvieratá v dome ale núdzu nemajú. Stále totiž strážia nejakého miláčika rodine alebo priateľom a berú ich ako svojich.

„V poslednej dobe sme prešli rekonštrukciou, rozšírili sme naše priestory a nakúpili sme nové vybavenie, aby sme držali krok s novými trendmi a úrovňou veterinárnej medicíny. Na ambulancií pracujem so synom, ktorý sa veterine venuje už štvrtý rok,“ povedala Vinceková s tým, že spoločne sa dopĺňajú a pri náročnejších prípadoch konzultujú postup liečby, každý má ale svoje pole pôsobnosti.

„Ja sa hlavne venujem svojim dlhoročným klientom a ich pacientom, zameriavam sa na klinické prípady, prevenciu a výživu zvierat. Syn sa špecializuje na diagnostiku, hospitalizáciu akútnych prípadov, chirurgiu a stomatológiu,“ vysvetlila.

Začiatky boli podľa jej slov samozrejme ťažké, ale nejako sa s tým vyporiadala. Predtým vraj veterinárok v praxi bolo málo a postupom času sa to zmenilo. „Dnes už končí školu viac doktoriek ako doktorov. Veterina je práca náročná, ale najlepšia odmena je spokojný pacient a usmiaty klient,“ prezradila.

Ako ďalej uviedla veterinárka, najnáročnejšia je komunikácia s ľuďmi. „Stáva sa, že majiteľ nevie odpovedať na základné otázky o svojom miláčikovi a niekedy z hanby zatají dôležitú informáciu. Tak isto internet robí svoje. Ľudia naštudujú rôzne texty a stávajú sa z nich odborníci,“ pokračovala s tým, že oni potom zachraňujú, čo sa dá.

Vysmiaty pes

Majitelia ku nim chodia s mačkami, psíkmi, korytnačkami, králikmi, morčatami, fretkami, papagájmi, ale aj s mini prasiatkom, leguánom, veľhadom, činčilou, osmakom či krokodílom. Spolupracujú však aj s občianskymi združeniami, ktoré sú orientované na odchyt, ochranu, liečbu a kontrolu množenia zvierat, ktoré žijú voľne v meste a okolí. „Raritnými prípadmi boli ošetrovanie niektorých cirkusových zvierat ako lama či ťava, ktorá nie je zrovna častý pacient. Ošetrované boli aj nejaké mláďatá šeliem a sranda je aj s veľkými papagájmi,“ zaspomínala si Vinceková.

Mali však ešte aj pár zaujímavých prípadov. „Napríklad, keď had začal pojedať nohu svojho majiteľa a zachránil mu tým život. Neskôr sa zistilo, že noha majiteľa bola nedostatočne prekrvená a jeho škrtič ho takýmto spôsobom na to upozornil,“ uviedla Vinceková, ktorá dodala, že skorým zásahom sa podarilo pána zachrániť a to nebol jediný prípad kedy hady dokázali ako vedia byť naviazané na svojich majiteľov.

„Synovi sa zase prihodil prípad keď pracoval v zahraničí. Pes plemena rodézsky ridgeback bol podozrivý, že svojmu pánovi zožral rastlinu s obsahom THC. Vravel, že tak vysmiateho psa ešte nevidel, napriek tomu, že ho čakal výplach žalúdka,“ spomenula. Ako dodala, najvtipnejšie sú podľa nej niektoré reakcie majiteľov, od odpadnutí pri pohľade na kvapku krvi, až po niektoré tvrdenia a otázky, ktoré nie sú veľmi vhodne na publikovanie.

Najčastejšie problémy?

Najčastejšie problémy vyskytujúce sa u zvierat sú podľa jej slov problémy s kožou a jej derivátmi. „Rôzne typy dermatitíd, otitídy (zápaly ucha) bakteriálneho, parazitárneho alebo kvasinkového pôvodu či alergie. Problémy GIT: hnačka, zvracanie či zubný kameň. Obezita a poruchy pohybu či správania alebo rakovina,“ povedala.

„Čo sa týka starostlivosti o zvieratá musíme pochváliť majiteľov, že sa zameriavajú na prevenciu ochorení a celková osveta je na vysokej úrovni,“ spomenula veterinárka, podľa ktorej pravidelné prehliadky, vakcinácia a používanie ekto a endoparazitík zjednodušujú prípady a znižujú majiteľom náklady na celkovú starostlivosť. Takisto podávanie kvalitnej stravy či už varenej alebo granulovanej sa odzrkadlí nielen na zdraví ale aj na výzore zvieraťa.

Voľný čas trávia najčastejšie s rodinou a priateľmi a ak sa dá, tak aj na horách a v prírode. „Cez pracovný týždeň sa prejdeme do nákupného centra, ale aj na námestie. Niekedy si zacvičíme vo fitku a regenerovať chodíme na plaváreň,“ dodala Vinceková.

Čítajte tiež:

Lekár, ktorého v Bystrici pozná množstvo milovníkov zvierat: EXKLUZÍVNY rozhovor s veterinárom Paulinym

Bystričania, ktorým psíky prirástli k srdcu: Spojili sa do klubu, aký by ste široko-ďaleko hľadali márne

Foto: archív Vincekovcov

Práca bystrických zverolekárov v OBRAZOCH
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM