Eva Drugdová Kultúra

Obľúbená akcia spojí Zvolen s Bystricou. Lákadlami špeciálny vlak aj NOVINKA

Noc múzeí a galérií si užijeme aj tento rok. Návštevníci budú môcť až do neskorých hodín odhaľovať tajomstvá vo Zvolene aj v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbená akcia spojí Zvolen s Bystricou. Lákadlami špeciálny vlak aj NOVINKA
12
Galéria

Noc múzeí a galérií sa na Slovensku koná už trinásty rok a neobíde ani bystrické a zvolenské múzeá a galérie. Tretia májová sobota bude pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí odhaľovať tajomstvá múzeí a galérií aj v našom regióne.

Spojenie miest

Bystrica a Zvolen sa spojili, aby pripravili návštevníkom bohatý program. Vďaka nemu sa budú snažiť prekonať minuloročnú návštevnosť takmer 6400 návštevníkov. Novinkou tohto roka je možnosť zapojiť sa do zlosovania o hodnotné ceny. „Jedinou podmienkou sú aspoň štyri pečiatky z navštívených múzeí a galérií a vyplnenie a odovzdanie zlosovacieho lístka v ktoromkoľvek múzeu alebo galérii. Za symbolické vstupné vo výške 1 €, ktoré platia všetci návštevníci okrem detí do 6 rokov a ZŤP, získate nielen vstupy do všetkých zapojených múzeí a galérií, ale aj výstup na Hodinovú vežu na Námestí SNP," prezradila Michaela Bučeková z Múzea Slovenského národného povstania.

S dopravou si tiež nemusíte robiť starosti. Vďaka podpore partnerov – miest Banská Bystrica a Zvolen, Klubu historickej techniky pri Rušňovom depe vo Zvolene a Železniciam Slovenskej republiky platí navyše opečiatkovaná vstupenka aj ako lístok na cestu špeciálnym vlakom vypraveným medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. Taktiež oprávňuje návštevníkov na bezplatnú prepravu mestskou hromadnou dopravou v oboch mestách na spiatočnej ceste domov v čase od 16:00 – 24:00.

Do neskorých hodín

Dvere zvolenského Lesníckeho a drevárskeho múzea, Slovenskej národnej galérie na Zvolenskom zámku, bystrického Múzea Slovenského národného povstania, Stredoslovenskej galérie, Stredoslovenského múzea, Štátnej vedeckej knižnice – Literárneho a hudobného múzea a Hodinovej veže zostanú otvorené do neskorých večerných hodín aby privítali svojich návštevníkov a ponúkli im netradičný pohľad.

Noc v Stredoslovenskom múzeu v Matejovom dome sa bude niesť v znamení klenotov a božstiev, v Thurzovom dome sa dozviete o klenotoch ukrytých za múrmi múzea, náboženských kultoch či prenasledovaní kvôli viere a v Tihányiovskom kaštieli vám prezradia tajomstvá vesmíru a klenotov nočnej oblohy. V Štátne vedeckej knižnici – Literárnom a hudobnom múzeu je pripravená marionetová rozprávka, divadelné predstavenie a výroba papierových divadelných bábok či koncert gitaristu a hudobného skladateľa Mira Pazderu.

Dobrodružná cesta aj koncert

Už tradične môžete počas Noci múzeí a galérií navštíviť aj Pamätný dom Jozefa Gregora Tajovského v Tajove alebo Pamätnú izbu Pavla Tonkoviča v Podkoniciach. Stredoslovenská galéria láka svojich návštevníkov na piknik do Skuteckého záhrady, prehliadku expozície pre deti či tvorivé dielne. Múzeum Slovenského národného povstania ponúkne ukážky modelárov a Klubov vojenskej histórie, poľnú nemocnicu, koncert Jiřího Vondráka a najmä dobrodružnú cestu Pamätníkom SNP a skanzenom ťažkých bojových zbraní s plnením zaujímavých tematických úloh.

Zvolenské Lesnícke a drevárske múzeum pripravilo pre svojich návštevníkov ukážky hipoterapie, autorské čítanie povestí z okolia rieky Hron v podaní ich zberateľa Petra Urbana či koncert Mariána, Mareka a Martina Geišbergovcov a Slovenská národná galéria na Zvolenskom zámku ponúka divadelné predstavenie pre deti a tvorivý ateliér, sokoliarov či večer strávený so spoločenskými hra­mi.

Pozrite si v priloženej fotogalérii, čo všetko v histórii už spojilo Zvolen s Bystricou!

Foto: ilustračné

Spojenia odvekých rivalov Bystrice a Zvolena v OBRAZOCH
12
Galéria
Zdroj: Nociarová, Béreš, Trnka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM