Monika Obrtalová Rôzne

O zdražení škôlok sa napokon nehlasovalo

Banskobystričania si na rozhodnutie svojich mestských poslancov o zdražení pobytu detí v materských školách a školských kluboch počkajú. Po vyše siedmich hodinách rokovania a prerokovaní vyše polovice bodov programu dnešného mestského zastupiteľstva

Termín jeho dokončenia, na ktorom by mali hlasovať aj o návrhu na zvýšení príspevkov za pobyt detí v škôlkach a v školských kluboch, primátor stanoví do dvoch dní. „Nie som tým nadšený, ale myslím si, že to dôležité a potrebné sme prerokovali dnes,“ komentoval ich rozhodnutie primátor Peter Gogola. Podľa návrhu novely príslušného všeobecne záväzného nariadenia sa má mesačný príspevok za pobyt detí v banskobystrických mestských škôlkach zvýšiť od marca zo súčasných 12,50 eura na 15 eur. Naposledy sa tento príspevok zvyšoval od vlaňajšieho mája, a to z 11 na 12,50 eura, v prípade schválenia návrhu tak banskobystrické materské školy zdražejú v priebehu necelého roka o vyše 36 percent. Navrhnutou novelou sa má tiež zvýšiť príspevok rodičov na činnosť školských klubov pri mestských základných školách z terajších sedem na deväť eur mesačne.

Podľa primátora Gogolu sú dôvodom navrhnutého zdražovania zvýšené prevádzkové náklady a aj náklady na platy vyplývajúce z vlaňajšej novely zákona o pedagogických zamestnancoch. „Je to citlivá otázka. Z informácií z poslaneckých klubov som dospel k tomu, že zrazu napriek tomu, že komisia aj mestská rada k tomu zaujala odporúčacie stanovisko, akosi poslancov opustila politická vôľa podporiť toto rozhodnutie. Takže myslím, že využijem čas, ktorý získavam prerušením rokovania, na to, aby som si poistil vôľu podporiť toto všeobecne záväzné nariadenie,“ uviedol Gogola. V prípade schválenia návrhu je podľa neho radnica pripravená vyčleniť z rozpočtu financie na kompenzáciu zdraženia rodičom na hranici životného minima. Mimoriadnu dávku si budú môcť nárokovať občania s trvalým pobytom na území Banskej Bystrici, ktorí majú vysporiadané záväzky voči mestu a ich príjem a príjem spoločne posudzovaných osôb nepresahuje výšku životného minima.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM