Monika Obrtalová Rôzne

O sociálne dávky môžeme žiadať aj cez internet

Cez internet budú môcť Slováci žiadať o sociálne dávky od roku 2012. Celý systém sa tak stane jednoduchší, keďže žiadateľ nebude zaťažený predkladaním množstva potvrdení a čakaním v radoch na úradoch. Žiadateľom budú môcť sledovať aj stav vybavenia i

Pôjde o rôzne typy dávok, napríklad podanie žiadosti o náhradné výživné, dávku v hmotnej núdzi či príspevok pri narodení dieťaťa. //„Cieľom je priniesť 40 služieb na internet a poskytnúť také služby občanom, aké umožňuje zákon. V súčasnosti existuje 79 databáz, kde sú uložené informácie o žiadateľoch sociálnych dávok. Je tam 4,5 milióna záznamov,“ //konštatoval Igor Kmetík z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Kmetík podotkol, že nový systém nielen zjednoduší život občanom, ale aj samotným úradom, keďže sa predíde rôznym špekuláciám s dávkami. „Stávajú sa situácie, že človek požiada o jednu dávku v jeden deň v dvoch mestách, napríklad v Banskej Bystrici a Bratislave,“ //konkretizoval. Systém na úradoch je síce synchronizovaný, ale nie on-line. //„Po novom sa bude dať on-line zistiť, či už o nejakú dávku požiadal,“ podotkol.

Celý projekt elektronizácie údajov prebieha od polovice marca tohto roka a mal by byť ukončený vo februári 2012. Vyžiada si náklady vo výške viac ako 33 miliónov eur a čiastočne bude spolufinancovaný z eurofondov. Dodávateľmi systému sú Softec, Sevitech a IBM Slovensko.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM