Marcel Páleš Kultúra

O Slovákoch v Srbsku v Štátnej vedeckej knižnici: Zachovávajú slovenské tradície

V srbskej Vojvodine už niekoľko storočí žije početná slovenská menšina, ktorá si dodnes zachovala vlastné kultúrne dedičstvo a môže sa pochváliť živým kultúrnym životom. Viac Bystričanom priblíži Štátna vedecká knižnica.

Ilustračný obrázok k článku O Slovákoch v Srbsku v Štátnej vedeckej knižnici: Zachovávajú slovenské tradície
Zdroj: TASR

Vo všeobecnosti je táto slovenská menšina považovaná za najorganizovanejšiu menšinovú komunitu Slovákov mimo Slovenskej republiky.

Zachovávať kultúru vojvodinských Slovákov

Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov je kultúrna inštitúcia, ktorej cieľom je zachovávať, zveľaďovať a rozvíjať kultúru vojvodinských Slovákov. Výsledkom niekoľkoročnej vedecko-výskumnej, informačnej, dokumentačnej a prezentačnej činnosti ústavu je publikácia Slováci v Srbsku z aspektu kultúry.

Publikácia ponúka jedinečný prehľad lokalít v dnešnom Srbsku, v ktorých si Slováci zachovávajú a rozvíjajú vlastné kultúrne tradície. Publikácia čitateľa prevedie po 36-tich mestách či obciach s bohatým organizovaným kultúrnym životom Slovákov. Čitateľ sa oboznámi s dôležitými historickými udalosťami, osobnosťami a dielami, ktoré tvoria základ kultúry a tradície vojvodinských Slovákov.

Aj s dokumentom o Slovákoch v Srbsku

Centrum slovanských štúdií Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici pozýva všetkých priaznivcov kultúry na prezentáciu monografie Slováci v Srbsku z aspektu kultúry. Účasť na stretnutí potvrdila predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku pani Anna Tomanová Makanová a zostavovateľky publikácie Milina Sklabinská a Katarína Mosnáková.

Počas prezentácie bude odvysielaný aj dokument o Slovákoch žijúcich v 36 prostrediach v Srbsku a zaznejú slovenské piesne v prednese zmiešanej speváckej skupiny z Nového Sadu. Stretnutie sa uskutoční dňa 15. októbra 2013 o 16.00 h v Spoločenskej sále Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici.

Foto: ilustračné

O Slovákoch v Srbsku v Štátnej vedeckej knižnici
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM